U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O   E N   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

S E L E C T I E   T E L E V I S I E :
ZATERDAG

ACTUALITEITEN

Nova. Reportage over de audities voor de rol van Marc Dutroux in een Belgische film en impressies en reacties uit het land tijdens de voetbalwedstrijd van Nederland tegen Argentinië. Ned.2, 22.15-22.45u.

DOCUMENTAIRES

Marival. Eerste van een vier-delige documentaireserie over vijf Antilliaanse homoseksuelen die samen in de carnavalsgroep Nos Ku Nos optreden. Ned.3, 13.05-13.31u.

30 mei 1969. Over de grote opstand op 30 mei 1969 op Curaçao waar een grote groep ontevreden zwarte arbeiders van de Shell-raffinaderij door de straten van Willemstad trok. Honderden mensen raakten gewond en twee werden gedood. Ned.3, 16.23-17.30u.

AMUSEMENT

Adrenalin rush hour!: The terror technicians. John Wardley, bedenker van onder andere de 'special effects' uit de James Bond-films, ontwerpt en bouwt tegenwoordig achtbanen. Discovery, 22.00-23.00u.

KUNST

Kunst... omdat het moet. Portret van de Britse bestsellerauteur Jilly Cooper. Ze begon in 1956 als verslaggeefster voor een kleine krant en was achtereenvolgens uitgeefster, columniste, en schrijfster. In 1969 verscheen haar eerste roman How to stay married, waarna er nog ruim dertig verschenen. Haar werk werd in vrijwel alle West-Europese talen vertaald. Ned.2, 0.35-1.27u.

MUZIEK

Toppop Yeah. Hans van Tol (alias Tol Hansse) werd in 1978 bekend door het liedje Big City (you're so pretty). Tien jaar later zit hij nog steeds in de muziek. Samen met Clous van Mechelen werkt hij aan een nieuwe cd. Maar hij is ook columnist (Noordhollands Dagblad), en (kunst)schilder. Vanavond is hij panellid in de muziekquiz Toppop Yeah! Samen met Angela Groothuizen en Maxim Hartman speelt hij tegen Glenn Helder, Bob Fosko en Margriet Eshuijs. Ned.1, 22.34-23.07u.

TV-FILM

Cold Feet. Engelse televisiefilm van Declan Lowney uit 1996. De komedie waarin o.a. relaties en kinderwensen centraal staan, schetst de levens van zes dertigers die zich allemaal in dezelfde fase bevinden maar er een totaal andere invulling aan geven. In Montreux won de film een Gouden Roos in de categorie 'beste tv-programma algemeen' en een Zilveren Roos in de categorie humor. Ned.3, 21.05-22.00u.

She stood alone: The tailhook scandal. Amerikaanse tv-film uit 1995 van Larry Shaw. Een vrouwelijke luitenant bij de Amerikaanse marine wordt aangerand tijdens een congres van marinepersoneel. De vernederingen door haar mannelijke collega's zijn slechts het begin van alle ellende. BBC2, 22.00-23.30u.

Und plötzlich war alles anders. Duits drama uit 1997 van Dagmar Damek. Anette Rehlingen zit door een verkeersongeval in een rolstoel. Op een etentje dat voor haar georganiseerd is, ontmoet zij de architect Viktor Dursthoff. Hij is later op het feest gekomen en heeft daardoor haar handicap niet gezien, maar als hij het merkt is hij al hopeloos verliefd. Duitsl.2, 22.15-23.45u.

FILM

The Lemon Drop Kid (Sidney Lanfield, 1951, VS). Vrolijke komedie, naar een verhaal van Damon Runyon, met Bob Hope als bookmaker die in het krijt staat bij een gangster. RTL4, 12.25-14.00u., onderbroken door reclame.

King of the Khyber Rifles (Henry King, 1953, VS). Ouderwetse avonturenfilm over lokale opstand in het Brits-Indië van 1857. Met Tyrone Power als een heldhaftige halfbloed-officier en Terry Moore als zijn romantic interest. BBC2, 12.45-14.25u.

The Adventures of Baron Munchhausen (Terry Gilliam, 1989, Engeland/West-Duitsland). Weelderige verfilming van aantal van Rudolf Erich Raspe's verhalen door Python-animator Gilliam kent uitzinnige decors en honderden figuranten en onderstreept oppervlakkig het levensbelang van de verbeelding. SBS6, 13.35-15.35u., onderbroken door reclame.

The Boss' Wife (Ziggy Steinberg, 1986, VS). Flinterdunne komedie. Effectenhandelaar Daniel Stern zou promotie kunnen maken via het bed van de vrouw van zijn baas. SBS6, 19.00-20.30u., onderbroken door reclame.

The Mambo Kings (Arne Glimcher, 1992, VS). Ideale modernisering van het ouderwetse musicalgenre, waarin debuterend regisseur twee Cubaanse broers in het New York van de jaren vijftig een gooi laat doen naar onsterfelijke roem als vertolkers van de mambo. Muziek en stilering zijn belangrijker dan het verhaaltje in ambachtelijk perfect amusement. Met Armand Assante, Antonio Banderas en Cathy Moriarty. RTL5, 20.30-22.25u., onderbroken door reclame.

Little Man Tate (Jodie Foster, 1991, VS). Regiedebuut van intelligente ster Foster is tamelijk kleurloos drama over door jaloezie vergiftigde driehoeksrelatie tussen een hoogbegaafd jongetje, zijn moeder (Foster) en de psychologe Dianne Wiest, die het kind onder haar hoede neemt. SBS6, 20.30-22.15u., met reclame.

De vierde man (Paul Verhoeven, 1983, Nederland). Verhoeven en scenarist Gerard Soeteman plachten af te geven op critici die deze verfilming van een novelle van Gerard Reve als een artistiek hoogtepunt beschouwden in hun vermeend platte oeuvre. Reviaanse symboliek volop in doortimmerde magisch-realistische thriller waarin een volksschrijver (Jeroen Krabbé) een levensgevaarlijk heteroseksueel avontuur beleeft met Renée Soutendijk. Veronica, 20.30-22.20u., met reclame.

The Turning Point (Herbert Ross, 1977, VS). Dansscènes van Michail Baryshnikov vormen attractie apart in staaltje stijlvolle soap. In haar nadagen verkerende ballerina Anne Bancroft ontmoet vroegere rivale Shirley MacLaine, die destijds danscarrière opgaf voor moederschap. Ned.1, 20.34-22.34u.

Death Becomes Her (Robert Zemeckis, 1992, VS). De afdeling speciale effecten voert de boventoon in black comedy. Bruce Willis is amoureuze inzet van strijd tussen Meryl Streep en Goldie Hawn. Beide dames zijn onsterfelijk maar kunnen wel flinke beschadigingen oplopen. BBC1, 22.45-0.35u.

Sleep with Me (Rory Kelly, 1994, VS). Liefst zes scenaristen waren in touw voor wisselvallige komedie over vriendenclub van weifelende twintigers. Waarin o.a. Craig Sheffer zijn liefde verklaart aan Meg Tilly, de aanstaande bruid van zijn beste vriend Eric Stoltz. In de beste scène geeft Quentin Tarantino een homo-interpretatie van de film Top Gun. Ned.1, 23.07-0.29u.

Weekend at Bernie's (Ted Kotcheff, 1989, VS). Luidruchtige tienerklucht. Andrew McCarthy en Jonathan Silverman proberen in luxueus zomerverblijf de schijn op te houden dat er nog leven zit in lijk van hun baas (Terry Kiser). Belg.1, 23.20-0.55u.

Married To It (Arthur Hiller, 1993, VS). Algemeen als mislukt beschouwde ensemble-komedie volgt onhandig het echtelijke wel en wee van een drietal bevriende echtparen in Manhattan. Toch met Beau Bridges, Mary Stuart Masterson, Cybill Shepard, Ron Silver. RTL4, 23.50-1.35u., onderbroken door reclame.

Disturbed (Charles Winkler, 1990, VS). Regiedebuut van zoon van Irwin is rommelpotje waarin dokter Malcolm McDowell zich vergrijpt aan de patiënten van zijn psychiatrische inrichting. SBS6, 23.55-1.40u., met reclame.

Smoking (Alain Resnais, 1993, Frankrijk). Pierre Arditi en Sabine Azéma spelen alle hoofd- en bijrollen in buitengewoon kunstmatig, virtuoos tweeluik (Smoking en No Smoking) naar het bijna onspeelbare, bittere blijspel Intimate Exchange van Alan Aykbourn. Een interactief medium zou een betere drager zijn van deze in een bordkartonnen Yorkshire gesitueerde film die meerdere verhaalvarianten op basis van dezelfde basisingrediënten voorschotelt. Volgende week vrijdag volgt No Smoking. BBC2, 1.10-3.30u.

Die Elixiere des Teufels (Manfred Purzer, 1976, West-Duitsland). Onverschillige verfilming van roman van E.T.A. Hoffmann vertaalt innerlijke strijd van door duivel bezeten monnik in gratuite spookbeelden. Met Dieter Laser. Duitsl.2, 1.20-3.10u.

ZONDAG

ACTUALITEITEN

Pizzeria inferno. Reconstructie van de rellen tussen Marokkaanse jongeren en politie die enkele weken geleden plaatsvonden op het Overtoomsche Veld in Amsterdam-West. De achttienjarige Mohammed en de dertienjarige Abdel werden opgesloten. Was het harde politie-optreden terecht of zijn de burgerrechten van een achttienjarige scholier geschonden? Geen van de betrokken politie-agenten wilde uitleg of toelichting geven op de arrestaties. Ned.3, 19.23-19.42u.

Estafette. Gesprek met de Duitse benedictijn Willigis Jger die als zen-meester in Würzburg een meditatiecentrum heeft opgericht voor oosterse en westerse spiritualiteit. Hij geldt als een meester op het gebied van mystiek en helpt veel zoekenden, in binnen- en buitenland. Ned.1, 22.55-23.35u.

DOCUMENTAIRES

De keuze van Dekeyser. Na een moeizame start in B-films groeide John Wayne, een geboren cowboy en marinier, uit tot een superster. Wanneer het bioscooppubliek de zaal verliet, was men ervan overtuigd dat John de indianen en Japanners in zijn eentje in de pan had gehakt. John Wayne was en is nog steeds een held, maar wat zat er nog meer achter deze persoon? Belg.2, 20.25-21.25u.

The CIA. Drie documentaires over de betrokkenheid van de CIA, de Amerikaanse veiligheidsdienst, bij verschillende conflicten in Cuba, Guatemala en Vietnam. Tevens de nauwe banden die dubbelspion Ames onderhield met de KGB en het imago dat in de loop der tijden door eigen agenten is geschaad. Discovery, 21.00-24.00u.

Het Braambos. Slot van de drie-delige documentaire over de geniale vrouw uit de 12e eeuw Hildegard von Bingen en aansluitend een gesprek met Toon Hermans over zijn boek Gewoon God. Belg.2, 22.15-23.15u.

DRAMA

Karaoke. Herhaling uit 1996 van de 4-delige dramaserie van Dennis Potter. Albert Finney speelt de rol van schrijver Daniel Feed die stervende aan kanker zijn eigen leven en werk probeert te begrijpen en te accepteren. Ned.3, 19.42-20.37u.

SPORT

NK Wielrennen. Rechtstreeks uit Meerssen het NK wielrennen voor professionals. Ned.3, 14.30-17.57u.

Tennis. Live verslag van de finale herenenkel tijdens het tennistoernooi van Wimbledon. Ned.2, 15.00-17.53u.

MUZIEK

VPRO's moondive - Musicians on a Mission. De 32-jarige jazzpianist Michiel Borstlap mocht samen met collega's die in een andere stijl spelen van de VPRO een bijzonder concert voorbereiden. Hij speelt samen met bassist Jimmy Hasslip, saxofonist Arno Bornkamp, drummer Hans Eijkenaar, de percussionist Jeroen de Rijk, gitarist Leonardo Amuedo en geluidskunstenaar Harry de Wit. Ned.3, 22.56-0.08u.

KUNST

Kunstbende finale. Jongeren laten hun talent zien in de categorieën dans, muziek, taal, theater, ontwerpen, fotografie & video. Aan de wedstrijd deden in de voorrondes meer dan 6000 jongeren mee. Er zijn Gouden, Zilveren en Bronzen Ratjes te winnen. Ned.2, 20.51-21.54u.

Kamer met uitzicht. Michaël Zeeman praat met de schrijver John Banville en Graham Swift over hun werk, leven en schrijverschap. Banville schreef The Untouchable, een parafrase op het dubbelleven van spion Anthony Blunt en Swift won met zijn Last Orders in 1996 de Booker Prize. Ned.3, 20.37-21.26u.

FILM

The Inspector General (Henry Koster, 1949, VS). Geliefde komedie met Danny Kaye als onnozele straatventer die in Russisch stadje wordt aangezien voor een gevreesde inspecteur van Napoleon. RTL4, 12.45-14.35u., onderbroken door reclame.

Dangerous Curves (David Lewis, 1988, VS). Adolescentiekomedie over twee tieners wier Porsche wordt gestolen. Gastrol van Leslie Nielsen. SBS6, 14.20-15.55u., onderbroken door reclame.

The Little Princess (Walter Lang, 1939, VS). Ouderwets smakelijke adaptatie van het jeugdboek van Frances Hodgson Burnett en de zesentwintigste film van Shirley Temple, die toen 11 jaar oud was en op het toppunt van haar roem verkeerde. In afwachting van haar rijke vader is ze ondergebracht op een chique kostschool. Dan komt het bericht dat vader bankroet gesneuveld zou zijn. RTL4, 14.35-16.15u., onderbroken door reclame.

Challenge to Lassie (Richard Thorpe, 1949, VS). Aflevering uit serie MGM-familiefilms over hond uit titel, te onderscheiden van latere tv-serie. Duitsl.1, 15.45-17.00u., nagesynchroniseerd.

Jackson County Jail (Michael Miller, 1976, VS). Vaardige exploitation-thriller uit de stal van Roger Corman. Op weg naar New York raakt Yvette Mimieux verzeild in gewelddadige nachtmerrie. Ook met Tommy Lee Jones. RTL5, 20.30-22.05u., met reclame.

Best Man (Ira Wohl, 1997, VS). Zie Film-vooraf. Ned.3, 21.26-22.56u.

Wayne's World (Penelope Spheeris, 1992, VS). Swingende speelfilm rond de in de Amerikaanse tv-show Saturday Night Live bekend geworden types Wayne (Mike Dyers) en Garth (Dana Carvey), twee heavy metal-fans voor wier melige spotzucht niets heilig is. Vooral de smakeloosheid van de Amerikaanse tv-cultuur wordt doorgelicht. BBC2, 22.00-23.30u.

The Sterile Cuckoo (Alan J. Pakula, 1969, VS). Sympathiek regiedebuut van de latere regisseur van o.a. Klute, All the President's Men en Sophie's Choice, observeert sentitief de eerste liefde van onzekere college girl Liza Minelli. Ook met Wendell Burton. Duitsl.2, 23.35-1.20u., nagesynchroniseerd.

Life Stinks (Mel Brooks, 1991, VS). Humoristisch en moralistisch sprookje over rijk en arm. Doorgewinterde geinponem Brooks speelt hoofdrol van even meedogenloze als gefortuneerde projectontwikkelaar die het, bij bijze van weddenschap, een maand zonder een cent op zak probeert uit te houden in een krottenwijk. Ook met Lesley Ann Warren. BBC1, 0.35-2.10u.

It's a Wonderful World (W.S. Van Dyke II, 1939, VS). James Stewart excelleert in frisse screwball comedy als een voortvluchtige die Claudette Colbert betrekt bij zijn poging om zijn onschuld te bewijzen. Duitsl.1, 1.05-2.30u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

MAANDAG

Who's Minding the Mint? (Howard Morris, 1967, VS). Uitgelaten klucht. Werknemer van de Amerikaanse Munt, Jim Hutton, probeert een per ongeluk verbrande voorraad bankbiljetten stiekem te vervangen. BBC2, 11.30-13.05u.

Blinky Bill (Yoram Gross, 1992, Australië). Ambitieuze Australische animatiefilm, naar Dorothy Wall's jeugdklassieker uit 1939. Koalabeertje in door houthakkers bedreigd bos. Ned.2, 16.10-17.36u., Nederlands nagesynchroniseerd.

aanbevolen

NRC Webpagina's
4 EN 5 JULI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)