U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Nikkei Net
Tokyo Stock Exchange


Saneringsplan voor Japanse banksector

Door onze correspondent HANS VAN DER LUGT
TOKIO, 2 JULI. De Japanse regering heeft vandaag besloten tot de oprichting van een nieuw instituut dat snel en adequaat moet ingrijpen bij toekomstige faillissementen in de financiële sector.

Naar het besluit is uitgekeken in de verwachting dat onduidelijkheid over de financiële situatie van Japanse banken zal verminderen en een herstructurering van de sector zal volgen.

Minister van Financiën Hikaru Matsunaga zei vandaag dat nu ,,zowel tegoeden als debiteuren van banken beschermd zijn en een werkelijk crisismanagement van de financiële sector mogelijk is''. Hij zei te hopen dat banken nu ,,opening van zaken zullen geven en zullen werken aan herstructurering van de bedrijfsvoering en de sanering van slechte leningen''. Belangrijkste doel van de nieuwe maatregelen is het beschermen van gezonde bedrijven die geld lenen van een bankroete bank om negatieve effecten op het bedrijfsleven zoveel mogelijk te beperken.

Als de regering inderdaad ,,doortastend optreedt'' in de financiële sector kunnen de nieuwe maatregelen ,,een keerpunt betekenen in het herstel van de Japanse economie''. Dit zegt Michel Camdessus, topman van het Internationale Monetaire Fonds, in een interview met de Japanse Nihon Keizai Shinbun (Japans Economisch Dagblad) vandaag. Voor het jaar 1999 ziet hij weer ,,kansen voor economische groei''. Japan heeft de laatste twee kwartalen een negatieve groei gezien.

De overheid zal zodra in de toekomst een bank failliet gaat toezichthouders sturen die de volledige gang van zaken zullen overnemen. De boedel van de betreffende bank zal worden ondergebracht in een 'overbruggingsbank' die de leenactiviteiten aan gezonde debiteuren moet voortzetten en de verder oninbare leningen van de bank zal saneren.

De overbruggingsbank moet de resterende boedel onderbrengen bij een andere bank of, indien er geen gegadigden zijn, omvormen tot een nieuwe bank in overheidsbezit. Het geld voor dit plan zal van de overheid komen via een nieuwe holding die eigenaar wordt van alle overbruggingsbanken die in de toekomst noodzakelijk mogen blijken. Aan het bestaan van een overbruggingsbank is een maximale termijn van vijf jaar gesteld. De nieuwe plannen van de regering zijn uitsluitend een nieuw wettelijk kader voor het geval een bank werkelijk failliet gaat. Hoe de banken verder gaan met de sanering van hun slechte leningen hangt dus in eerste instantie nog van de banken zelf af. Naar verwachting zal de regering de voorstellen eind deze maand aan het parlement voorleggen.

De naam van de nieuwe holding wordt Heisei Financiële Revitaliseringsmaatschappij. Heisei - 'gelijkmatige groei' - is de naam van de huidige jaarperiode die in 1989 begon met het aantreden van keizer Akihito, ofwel midden in de periode van de 'luchtbel-economie' die alles in zich had behalve 'gelijkmatige groei'. Uit de toenmalige speculatiegolf in grond en aandelen resulteren de huidige financiële problemen van Japanse banken. Japan kampt nu, in het jaar Heisei 10, met economische krimp.De beurs in Tokio blijft zich dezer dagen ook positief ontwikkelen. De Nikkei beursindex eindigde vandaag voor de zevende achtereenvolgende dag hoger, een gebeurtenis die drie jaar geleden voor het laatst plaats had. Naar verluidt zijn het vooral buitenlandse investeerders die zich momenteel als kopers op de markt van Tokio manifesteren.


Zie ook:
Japan werkt aan nieuw plan sanering (22 juni 1998)

Interventie van de yen (Economie voor jou, 22 juni 1998)

Valutacrisis Japan luwt na actie VS (18 juni 1998)

Yen-malaise treft beurzen in Europa (15 juni 1998)

Japan kampt met een zware recessie (12 juni 1998)

NRC Webpagina's
2 JULI 1998



    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)