U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Amsterdamse Effectenbeurs
JETRO
Tokyo Stock Exchange
US Treasury Department
Korean Stock Exchange


Yen-malaise treft beurzen in Europa

Door onze financiële redactie
AMSTERDAM, 15 JUNI. Het verder wegzakken van de koers van de Japanse yen en de verscherping van de financiële crisis in Azië hebben vanmorgen in geheel Europa gezorgd voor flink lagere aandelenkoersen. In Amsterdam verloor de AEX-index 1,8 procent.

Vannacht en vanmorgen zette de Japanse yen de dalende lijn van de laatste weken voort. De yen zette vanmorgen in Europa een koers neer van 146,50 yen per dollar, de laagste sinds 1990.

De yen-zwakte veroorzaakte in Azië nieuwe forse koersdalingen op de lokale aandelenbeurzen. In Japan zelf daalde het Nikkei-gemiddelde met 1,3 procent en kwam met 14.825 punten voor het eerst sinds januari uit onder de 15.000-puntengrens. In Hong Kong daalde de Hang Seng-index met 5,7 procent tot 7462 punten. Vanmorgen maakten de autoriteiten in Hongkong bekend dat de werkloosheid in de periode maart-mei is gestegen tot 4,2 procent, het hoogste niveau in 15 jaar.

De beurs van Seoel daalde met 4,8 procent, Manila met 4,5 procent, Jakarta met 0,5 procent, Bangkok met 5,7 procent, Kuala Lumpur met 4,3 procent en Singapore met 3,5 procent. Alleen in Taiwan sloten de aandelenkoersen hoger, met 2,3 procent. Behoudens de Taiwan-dollar, die licht hoger sloot, en de munten van China en Hongkong, verzwakten alle munten in de regio met de yen mee tegenover de dollar.

De Japan External Trade Organization (JETRO) voor Japanse handelsbevordering raadde vanmorgen Aziatische landen aan om zich niet langer op de dollar, maar op de yen te richten bij hun wisselkoersbeleid. Hongkong herhaalde vanmorgen echter dat de koppeling van de Hongkong-dollar aan de Amerikaanse dollar niet wordt opgegeven. De economische stagnatie in Japan, en de vrees dat Hongkong en China door de dalende yen in navolging van andere landen in de regio hun munten devalueren, is verantwoordelijk voor de nieuwe turbulentie op de beurzen. Na oproepen van China en Hongkong vorige week, bleek vanmorgen ook de regering van Singapore Japan te hebben verzocht om de koers van de yen te steunen.

In Europa werd vanmorgen met koersdalingen gereageerd op de voortdurende crisis in A zië. Handelaren hechtten weinig geloof aan de mogelijkheid dat de grote industrielanden de Japanse munt met interventies zullen steunen. De Japanse premier Hashimoto zei gisteren in het Japanse parlement dat Japan daarvoor de steun van zijn partners nodig heeft. Vorige week zei de Amerikaanse minister van Financiën Rubin echter dat het herstel van de Japanse economie voorwaarde is voor het herstel van de yen. Vorige week vrijdag bleek dat de economie van Japan in het eerste kwartaal op jaarbasis met 5,3 procent is gekrompen.

Rond het middaguur was de AEX-index in Amsterdam 1,8 procent (21,50 punten) lager op 1150,90 punten. In Londen gingen de aandelenkoersen met 1,7 procent naar beneden, in Frankfurt met 2,2 procent en in Parijs met 1,8 procent.


Zie ook:
Japan kampt met een zware recessie (12 juni 1998)

NRC Webpagina's
15 JUNI 1998



( a d v e r t e n t i e )
Oracle - Firesite

Heineken Trophy

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)