U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   O P I N I E
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

H O O F D A R T I K E L :
Gevarenzone


,,TERUG IN DE multimediale steentijd''. Zo reageerde de Süddeutsche Zeitung op de uitspraak van een lagere rechtbank in München in de geruchtmakende strafzaak tegen oud-directeur Somm van het Duitse filiaal van Internetaanbieder Compuserve. Hij werd schuldig bevonden aan medeplichtigheid aan het doorgeven van porno uit het buitenland aan Duitse abonnees, al protesteerde hij dat de provider niet meer is dan een simpel doorgeefluik.

Het is inderdaad een atavistisch aandoend vonnis. Zelfs de openbare aanklager die de zaak had aangebracht, had zich ervan laten overtuigen dat de verdachte niet kon weten wat er allemaal via zijn computer werd verhandeld. Hij vroeg om vrijspraak. De rechter had niet meer dan zeven minuten nodig om tot zijn oordeel te komen. Het ging de rechter kennelijk niet zozeer om een diepgaande juridische analyse van Internet als nieuw communicatiemiddel maar vooral om het bevestigen van oude Beierse waarden. Dit is per slot van rekening de Duitse deelstaat die tegen het rechtsbeginsel van de scheiding van kerk en staat in vasthoudt aan kruisbeelden in de klaslokalen.

,,In een andere deelstaat van Duitsland zou dit vonnis niet mogelijk zijn geweest'', zo reageerde de Duitse Internetgemeenschap. Die maakt zich begrijpelijk zorgen om de elektronische snelweg, die ook onze Oosterburen van groot belang achten voor de moderne ontwikkeling. Het laatste woord daarover wordt niet in Beieren gesproken. De Internetgemeenschap kan met enig vertrouwen uitzien naar het direct aangekondigde hoger beroep tegen de uitspraak in München.

Al TE GEMAKKELIJK heeft Amtsrichter Hubbert het de hogere rechter niet gemaakt. Hij verwierp het verweer dat de Internetaanbieder slechts een doorgeefluik is met behulp van de zware term Zumutung (toerekenbaarheid). Dit impliceert dat Internetaanbieders de plicht hebben om illegaal materiaal te weren. Deze stelling is niet louter een Beierse eigenaardigheid.

Ook in Nederland bevinden Internetproviders zich in de gevarenzone, waarschuwden twee strafrechtsgeleerden uit Groningen in het tijdschrift voor strafrecht Delikt en Delinkwent. ,,Passiviteit, uit welke overweging dan ook'' maakt de tussenpersoon volgens hen strafrechtelijk gezien wel degelijk mede aansprakelijk. De zorgplicht dus. Dan is het slechts een kleine stap naar preventieve censuur. Er zijn technisch gezien allerlei filters mogelijk om kwalijke boodschappen te weren. Dat had de rechter in München kennelijk ook voor ogen. Dit alles betekent wel dat serieuze Internetnieuwsgroepen over 'borst'(kanker) of homofilie de kans lopen automatisch te worden uitgeschakeld. Het risico is, zo waarschuwde niemand minder dan het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten vorig jaar, dat een e-mailtje over methoden van geboortebeperking van een ouder aan zijn 17-jarig kind uitdraait op een vrijheidsstraf. Dat kan toch moeilijk de bedoeling zijn van de elektronische snelweg.

Zie ook Aanbieders van Internet geschokt door Duits vonnis (29 mei 1998)

Volgzame providers (23 mei 1998)

NRC Webpagina's
30 MEI 1998



    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)