U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    O P I N I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
EMI
EU
Deutsche Bundesbank

H O O F D A R T I K E L :
Buba's wraak


DE EURO IS in koers gestegen na het weekeinde waarin de benoeming van de eerste president van de Europese Centrale Bank tot zoveel ongenoegen leidde. Maar de politieke ontgoocheling over de manier waarop onder leiding van de Franse president werd gesold met de aanstelling van Wim Duisenberg, leidde in de valutamarkten tot een daling van de dollar ten opzichte van de D-mark en de overige munten die zullen opgaan in de euro. Sinds dit weekeinde zijn de onderlinge koersen aan elkaar geklonken en gedragen de elf munten zich als een euroblok.

De ECB voert nog geen monetair beleid, dat doen tot eind dit jaar de nationale centrale banken. Zo lang ligt de monetaire macht bij de Bundesbank (de 'Buba'), en Hans Tietmeyer, de president van de Duitse centrale bank, heeft gisteren zijn oordeel gegeven. ,,Niet alles dat afgelopen weekeinde in Brussel gebeurde droeg bij aan de noodzakelijke verwachting dat de euro een werkelijk supranationale en gedepolitiseerde munt zal zijn.''

Als de Duitse centrale bank wordt getergd, reageert zij gewoonlijk door haar beleid te verharden. Zoals Duisenberg eens heeft gezegd: de Bundesbank is net slagroom, hoe harder je klopt des te stijver het wordt. Dat gebeurde na de Duitse monetaire unie die bondskanselier Kohl, tegen de zin van de Bundesbank, in 1990 doorvoerde op een onrealistische omwisselingskoers. De Bundesbank zag zich toen genoodzaakt tot agressieve renteverhogingen. Zoiets kan opnieuw gebeuren in reactie op het gepolitiseerde benoemingscompromis. In de financiële markten gaat men er van uit dat de Bundesbank haar rentetarieven sneller en meer zal verhogen dan waarmee tot nu toe rekening werd gehouden. Deze verwachting van hogere Duitse rente stuwt de D-mark - en daarmee de euro - omhoog ten opzichte van de dollar.

De Europeanen moeten de hogere rente betalen en de euro wordt in de aanloop naar zijn start op 1 januari 1999 een keiharde munt. Het is de wraak van de Bundesbank op Jacques Chirac.


Zie ook:
Duisenberg eerder weg bij Eurobank (4 mei 1998)

Banken zijn tevreden over euro-besluit (4 mei 1998)

De benoeming van... (4 mei 1998)

NRC Webpagina's
6 MEI 1998



( a d v e r t e n t i e s)
Rabobank Internetbankieren

BMW - huisselectie showroom

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)