U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Internet op slot
,,Het auteursrecht is over het algemeen goed hanteerbaar op de elektronische snelweg'', bericht minister Sorgdrager (Justitie) in haar recente nota over de juridische noden van de komende informatiemaatschappij. Hoe komt ze erbij. De WIPo, de wereldorganisatie voor intellectueel eigendom, heeft een aantal draconische maatregelen voor het Internet opgesteld. De Europese Unie maakt zich op dit dunnetjes over te doen.



Weinig ruimte voor aanpassing telecomwet
De Tweede Kamer debatteert morgen over de nieuwe telecommunicatiewet. Er is een lange waslijst discussiepunten, maar binnen het dwingende kader van Brussel is de speelruimte gering.



Robeco-topman is bang voor recessie in 2000
Door de onderschatte computerproblemen als gevolg van de eeuwwisseling bestaat er 'een dikke kans' dat de economie rond het jaar 2000 in een recessie raakt. Dit zegt prof.dr. P. Korteweg, topman van de Rotterdamse vermogensbeheerder Robeco.



Zuinigheid oorzaak 'probleem 2000'
Jong en oud moet worden ingezet om het millenniumprobleem weg te programmeren. Minister Wijers van Economische Zaken wil zowel informaticastudenten als vutters inzetten om miljarden regels programmacode en miljoenen chips te controleren en aan te passen. En dat is hard nodig.



Britse protesten tegen 'Lolita'
Britse actiegroepen hebben geprotesteerd tegen de goedkeuring door de Britse filmkeuring van de film Lolita van Adrian Lyne. De film, gebaseerd op Vladimir Nabokovs gelijknamige roman uit 1955, mag door deze goedkeuring vanaf mei in Britse bioscopen worden vertoond.



Haat tegen burgerlijkheid
Sinds kunstenaar Otto Mühl, veroordeeld wegens verkrachting van minderjarigen, weer vrij is, is hij een gevierd man in een deel van de Oostenrijkse kunstwereld. 'Zou het kunnen dat Mühl de geheime verlangens van deze mannen heeft gerealiseerd?' vragen tegenstanders zich af.



Boeken VS in Duitse handen
In de Verenigde Staten ontstaat een mega-uitgever van consumentenboeken nu het Duitse Bertelsmann Random House heeft overgenomen. Een bedreiging voor auteurs, literaire agenten of boekhandels?



Canal+ krijgt culturele trekjes
Toen de Nederlandse abonnee-zender Canal+ vorig jaar aankondigde als coproducent van Nederlandse documentaires te willen optreden, bracht dat in de kringen van de publieke omroep, zonder wie in Nederland nauwelijks een documentaire tot stand kan komen, nogal wat zure opmerkingen teweeg.




,,I'm going to put off reading Lolita for six years, I'm waiting until she turns 18'', zei de komiek Groucho Marx al. Een nieuwe verfilming van Nabokovs roman uit 1955 door regisseur Adrian Lyne werd in België verboden en zorgde in Duitsland voor morele paniek. Op de website van de film is veel informatie over het boek en over de controverses die boek en film de afgelopen 40 jaar veroorzaakten te vinden.

(www.pathe-lolita.com)

NRC Webpagina's
25 MAART 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)