U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Uitgever vecht wetteksten op Internet aan
Koninklijke Vermande, een dochteronderneming van de Staatsdrukkerij en uitgeverij (Sdu), heeft een kort geding aangespannen tegen een student die de teksten van enige tientallen wetten op het Internet heeft gezet. De uitgever stelt dat inbreuk op zijn rechten wordt gemaakt. De website waar het om gaat, te vinden op http://www.wetten.nu, ging op 18 december vorig jaar open voor het publiek.



Elsevier koopt in VS uitgeverij
Reed Elsevier heeft in de Verenigde Staten een uitgever van technisch wetenschappelijke informatie overgenomen. Het bedrijf, Engineering Information, wordt vooral ingelijfd om de onlangs definitief gelanceerde wetenschappelijke elektronische databank Science Direct aan te vullen met informatie voor ingenieurs.



Robert ten Brink trekt met Make my Day ten strijde tegen armoede
,,Mensen zijn vaak zo alleen in hun verdriet en ellende. Dan is het toch heerlijk daarmee op tv een coming out te beleven?'' Gelukkig hadden ze nog een paar lege flessen in huis. Van het statiegeld kochten ze hun laatste brood. ,,Verder krijgen ze niets tot het avondeten''. Wie ze gezien heeft, zal ze niet snel vergeten; de vertwijfelden uit het Veronica programma Make My Day. Veronica ging met het tonen van hun rauwe ellende in een amusementsprogramma weer een stapje verder op het gebied van de emotietelevisie.





De wereldomroep, in 1927 opgericht, is vooral bekend van de televisie- en radioprogramma's die worden gemaakt voor reislustige en geëmigreerde Nederlanders. Minder bekend is dat de omroep in verschillende landen programma's uitzendt om 'een beeld van Nederlanders te schetsen aan niet-Nederlanders'.

Die tweede doelstelling verklaart dat de website van de Wereldomroep niet geheel Nederlandstalig is. Een gedeelte ervan, bijvoorbeeld de artikelen over typisch Nederlandse zaken als het Wilhelmus en drop, is in het Engels. Het programma-overzicht is in meerdere talen, waaronder Portugees en Spaans beschikbaar.

De website van de Wereldomroep wordt volgens de omroep zo'n 11 miljoen keer per jaar geraadpleegd. Dit komt waarschijnlijk vooral door de overzichtelijke nieuwsrubriek die een uitstekend overzicht geeft van het binnen- en buitenlandse nieuws. Het nieuws, dat ook per e-mail verstuurd wordt aan abonnees, wordt elk kwartier, 24 uur per dag bijgewerkt. Een andere reden kan zijn dat Nederlanders de site bezoeken uit nostalgie. Opmerkingen in het 'gastenboek' wijzen daar op.

De site is nu nog weinig interactief: behalve het gastenboek signeren, kan de surfer alleen e-mailen met de programmamakers en wat Real Audio-fragmenten beluisteren. Maar in de nabije toekomst moeten programma's ook via Internet uitgezonden worden en kunnen luisteraars reageren op live-uitzendingen. Jammer en eigenlijk ook vreemd aan de website - er zijn immers genoeg nieuwsberichten aanwezig - is de afwezigheid van een actueel bijgewerkt nieuwsarchief.

(www.rnw.nl)

NRC Webpagina's
31 JANUARI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)