U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Databank voor ingenieurs

Elsevier koopt in VS uitgeverij

Door onze redacteur JACO ALBERTS
NEW YORK, 31 JAN. Reed Elsevier heeft in de Verenigde Staten een uitgever van technisch wetenschappelijke informatie overgenomen. Het bedrijf, Engineering Information, wordt vooral ingelijfd om de onlangs definitief gelanceerde wetenschappelijke elektronische databank Science Direct aan te vullen met informatie voor ingenieurs.

Volgens Karen Hunter, senior vice president van Elsevier Science in New York, gaat het bij Engineering Information met name om ,,secundair materiaal'', zoals indexen van bestaande literatuur op het gebied van technische wetenschappen. ,,Als we nog een aantal tijdschriften in licentie kunnen toevoegen, hebben we op dit vakgebied een mooi overzicht'', aldus Hunter. Het bedrijf had vorig jaar een omzet van ongeveer 10 miljoen dollar. Financiële details over de transactie zijn niet bekend gemaakt.

In de Verenigde Staten is recent nogal wat ophef ontstaan over de expansie van Reed Elsevier op de Amerikaanse wetenschappelijke markt. Begin december kreeg president Russel White van Elsevier Science de wind van voren van een groep hoogleraren aan de Purdue University. Volgens de New York Times verzetten dezen zich tijdens een bijeenkomst tegen een nieuwe prijsverhoging van 9,5 procent voor de online-publicaties van Elsevier. Volgens de krant werden de wetenschappelijke tijdschriften door hoogleraren afgedaan als 'tweede- en derderangs publicaties' waar ze net zo goed zonder kunnen.

Verder onderzoeken de antitrust-autoriteiten in de Verenigde Staten (net als in Europa) of de aangekondigde fusie van Reed Elsevier met concurrent Wolters Kluwer zich wel verhoudt met de mededingingsregels. Op het gebied van wetenschappelijke informatie is Elsevier met een marktaandel van zo'n 15 procent reeds verreweg marktleider en voegt Wolters Kluwer daar nog eens 3 procent bij. Ook Wolters Kluwer bleef na de fusieaankondiging acquireren. Zo kocht het bedrijf in december de wetenschappelijke bladen van Thomson.

Hunter, die geen comentaar wil geven op de gevolgen van de fusie, zegt dat Science Direct zich goed ontwikkelt. Via het aan Internet gerelateerde systeem kunnen wetenschappelijke instituten eind dit jaar toegang krijgen tot alle 1100 tijdschriften van Elsevier. Nu zijn er 300 titels beschikbaar.

NRC Webpagina's
31 JANUARI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)