U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Technovation

HERMAN FRIJLINK
Tijdens de recessie van eind jaren tachtig en begin jaren negentig daalden de investeringen in informatietechnologie en informatiesystemen.

Sindsdien is het klimaat voor dit soort investeringen weer gunstiger geworden, getuige de groei van de verkoopcijfers op mondiaal niveau. Deze stegen van 1490 miljard dollar in 1992 tot 2100 miljard dollar in 1995. De branche-deskundigen verwachten dat de informatietechnologie in het jaar 2000 een aandeel van tien procent zal hebben in de wereldeconomie. Uit recent onderzoek blijkt dat de investeringen in informatietechnologie in 1996 in Groot-Brittannië met acht procent zijn gestegen en met 6,2 procent in de Verenigde Staten.

Uit de praktijk blijkt echter dat het bedrijfsleven er niet goed in slaagt investeringen in informatietechnologie financieel goed te verantwoorden. Volgens het blad Technovation komt dat omdat de kosten en baten van informatietechnologie voor een deel niet-tastbaar zijn. Traditionele technieken voor het waarderen van investeringsrisico's schieten te kort in deze sector. Drie medewerkers van de Britse Brunel-universiteit leggen uit hoe die situatie te verbeteren valt door bijvoorbeeld eens op te houden om de kosten van het invoeren van nieuwe informatietechnologie systematisch te onderschatten. Volgens de auteurs doen de verantwoordelijke managers dat omdat ze in de organisatie steun zoeken voor nieuwe informatiseringsprojecten. Daar komt bij dat de neiging om de kosten te onderschatten groeit in economisch minder gunstige tijden.

Om die kosten zichtbaar te maken onderscheiden ze directe en indirecte kosten. Onder directe kosten verstaan ze de kosten die gemakkelijk toegeschreven kunnen worden aan het invoeren en het functioneren van de informatietechnologie, inclusief de ondersteuning van hardware- en software-deskundigen na de installatie. Onder indirecte kosten verstaan de auteurs kosten voor personeel en organisatie. Een van de meest onderschatte kostensoorten is de post voor de arbeidstijd die de managers nodig hebben om nieuwe technologie in te voeren en operationeel te maken. Ook onderhoud is een sterk onderschatte kostenpost. Uit recent onderzoek blijkt dat eenderde van de ondernemingen niet in staat is om te schatten hoe de post onderhoud zich verhoudt tot de aankoopprijs van nieuwe informatiesystemen. In ieder geval staat het vast dat de indirecte kosten voor het invoeren en onderhouden vier keer zo hoog zijn als de directe kosten.

Het kwartaalblad Technovation is een uitgave van Elsevier Science Ltd. De auteurs zijn te bereiken via Department of Manufacturing and Engineering Systems, Brunel University, Uxbridge, Middlesec UB8 3PH, UK.

http://www.brunel.ac.uk/empgzni


Die Zeit

De roep om regulering van de internationale geldmarkten wordt met de dag luider, schrijft het Duitse weekblad Die Zeit. Het blad ziet in de Aziatische bankencrisis het bewijs dat de veelbejubelde liberalisering van de internationale markten te ver is doorgeschoten en een grote bedreiging is voor de wereldeconomie. Het blad constateert dat bankiers, beursgoeroes, economen en politie over elkaar struikelen om een serum te vinden tegen het Aziatische virus.

Volgens de Deutsche Bank Research zijn de Duitse banken duidelijk aanwezig in de Aziatische landen, te weten met 80 miljard DM in Singapore, met 70 miljard in Hong Kong en met 20 miljard in Zuid-Korea. De Landeszentralbank Hannover schetst de risico's voor de Duitse economie met het volgende scenario: de Aziaten doen minder inkopen, door de devaluaties worden de Aziatische produkten goedkoper, de winstverwachting van de Duitse bedrijven vermindert, en ten slotte blijven de investeringen achterwege die Duitsland nodig heeft om uit het huidige dal te komen.

In een begeleidend interview pleit speculant George Soros voor de oprichting van een internationaal bureau voor kredietverzekering dat tot taak krijgt om de gezondheid van internationale kredieten te beoordelen. Hij meent voorts dat de steun van het Internationaal Monetair Fonds noodzakelijk maar niet toereikend is, omdat de recepten van het IMF wel van toepassing zijn op de activiteiten van de banken en de overheid, maar geen soelaas bieden voor de toestand van de particuliere ondernemingen die teveel krediet hebben gekregen. Soros vindt ook dat de huidige crisis niets met speculatie van doen heeft, behalve wellicht waar het gaat om grondprijzen in enkele landen. Volgens hem zijn financiële derivaten de grote boosdoeners, omdat ze de financiële ontwikkelingen teveel versterken en versnellen.

Het Duitse weekblad Die Zeit is verkrijgbaar in de kiosk.

http://www.zeit.de


The Economist

De manier waarop bedrijven de boekhouding moeten voeren is op mondiaal niveau in discussie. De Amerikaanse Financial Accounting Standards Boards (FASB), de organisatie die de accountancyregels in de VS bepaalt, betwist momenteel de plannen van de International Accounting Standards Committee (IASC) voor het vaststellen van internationaal geldende regels. De Amerikanen vinden die regels te slap en onduidelijk, terwijl het eveneens onzeker is hoe de IASC de regels denkt uit te voeren.

Het weekblad The Economist wijst er op dat de verschillen tussen de internationale en de Amerikaanse regels niet te groot kunnen zijn vanwege het risico dat Amerikaanse ondernemingen het thuisland verruilen voor landen, die het minder nauw nemen met financiële verantwoording. Volgens de Amerikaanse bank Morgan Stanley zijn de internationale regels goed genoeg, mits de accountants hun werk goed doen. Voor de bank staat het vast dat invoering van die regels een grote verbetering zijn van de huidige situatie en dat de investeerders er alleen maar baat bij zullen hebben.

Het blad wijst er op dat de gemiddelde investeerder zich niet in de luren laat leggen door een schimmige boekhouding. Zo blijkt bijvoorbeeld uit een inmiddels klassiek geworden onderzoek naar de relatie tussen het gedrag van beleggers en het begrip goodwill bij overnames dat beleggers de overnames altijd op dezelfde manier beoordelen, ongeacht de vraag hoe de goodwill in de boeken was verwerkt.

Het Britse weekblad The Economist is verkrijgbaar in de kiosk.

http://www.economist.com

NRC Webpagina's
20 JANUARI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)