U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    V O O R P A G I N A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Verzet tegen aangifteplicht in geldwereld


ROTTERDAM, 30 DEC. De instanties die toezicht houden op de Amsterdamse effectenbeurs en op de verzekeraars en pensioenfondsen willen niet verplicht worden aangifte te doen van strafbare feiten die zij tijdens controles ontdekken.

Het kabinet wil de toezichthouders op de financiële bedrijfstak een actieve informatieplicht geven tegenover opsporingsinstanties, inclusief het doen van aangifte. Het onderzoek van justitie naar financiële en fiscale fraude rondom de beurshandel heeft de plannen een extra impuls ingegeven.

De actieve doorgifte van informatie over onoirbare praktijken ligt in het verlengde van een uitbreiding van de taken van de toezichthouders die de bevordering van de integriteit van de financiële sector expliciet als doelstelling moeten gaan hanteren. Deze voornemens heeft het kabinet onlangs ontvouwd in een nota over de integriteit van de financiële sector.

De Verzekeringskamer, die de pensioenfondsen en verzekeraars controleert, noemt de bestaande geheimhoudingsplicht voor informatie die wordt vergaard tijdens het toezicht ,,een van onze sterkste assets''. De ,,beurswaakhond'' Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE), ziet niets in een verplichting om van elke overtreding aangifte te doen. ,,Wij willen de afweging wel zelf blijven maken'', zegt directeur-secretaris mr. B. Canneman van de STE. De derde financiële toezichthouder, De Nederlandsche Bank, vindt het nog te vroeg voor een reactie.

De toezicht op de financiële bedrijfstak concentreert zich nu op bescherming van consumenten en rekeninghouders door controle op de financiële kracht van de verschillende partijen die in de sector actief zijn. De STE ziet ook toe op het adequaat functioneren van de Amsterdamse effectenbeurs.

Het kabinet wil bevordering van integriteit van de financiële bedrijfstak daaraan toevoegen, met het inachtneming van de grenzen die de Europese richtlijnen aan de geheimhouding stellen, aldus de nota. Het kabinet denkt dat de vrees voor schadeclaims niet gegrond is wanneer bevordering van integriteit in de bedrijfstak een wettelijke geregelde doelstelling van het toezicht is.

Twee toezichthouders hebben hun geheimhoudingsplicht tot en met de Hoge Raad verdedigd. De Verzekeringskamer deed dat bij een onderzoek naar de ondergang van Vie d'Or, De Nederlandsche Bank bij een schadeclaim wegens nalatig toezicht op de Amsterdam-American bank. Openbaarmaking van een onderzoek naar de ondergang van het effectenkantoor Nusse Brink was inzet van een kort geding van de Vereniging voor de Effectenhandel tegen de minister van Financiën.

NRC Webpagina's
30 DECEMBER 1997



Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)