U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Nieuws met kerst: doodziek meisje
Door onze redacteur GEERT VAN ASBECK
Een ziek Iraaks meisje ligt na tussenkomst van CNN en een hulporganisatie in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Een pr-stunt of een daad van christelijke naastenliefde?

ROTTERDAM, 30 DEC. Met de spectaculaire vlucht van het doodzieke Iraakse meisje Amel Thir Sa'eed naar het AMC in Amsterdam heeft de onbekende christelijke hulporganisatie 'Stichting Venture Middle East Nederland' uit Barneveld zich met de hulp van CNN-verslaggever Peter Arnett in één klap op de wereldkaart gezet.

De actie is meer dan geslaagd: Het meisje krijgt de broodnodige medische hulp. De wereld ziet weer eens hoe kwalijk de gevolgen van de internationale boycot tegen Irak kunnen uitpakken. Venture Middle East Nederland geniet de warme aandacht van media in binnen en buitenland. En CNN kan dagen achtereen een mooi kerstverhaal uitzenden.

De reddingspoging van een welhaast ten dode opgeschreven meisje - of, hoe warme christelijke naastenliefde samen kan vallen met de belangen van fondsenwerving en commerciële televisie.

Een pr-stunt? ,,Nee, dit is zeker geen stunt'', zegt Henk Bosch (54) die het kantoortje van Stichting Venture Middle East Nederland runt op de trapoverloop van zijn rijtjeswoning in Voorthuizen in de bible belt van Nederland. ,,Als we onze naasten kunnen helpen doen we dat onmiddellijk'', aldus Bosch. ,,Als het een noodkreet van mijn buurmeisje was geweest, hadden we het bij wijze van spreken ook gedaan. Dat heeft niets met pr te maken.''

De actie rond de vijfjarige Amel Thir Sa'eed begon feitelijk bij Peter Arnett, de verslaggever van het Amerikaanse televisiestation CNN die in de Golfoorlog uitgroeide tot een special reporter van mythische proporties, en die nu bij bijna elk dreigend conflict naar Bagdad terugkeert.

Arnett deed op 24 december een dringende oproep op de internetpagina van CNN onder het kopje 'Stervend meisje in Bagdad hoopt op een wonder'. Drie jaar geleden, zo meldt de verslaggever, was ze gezond als elk ander kind: schattig, alert en nieuwsgierig. Nu teistert een proteïne-afwijking haar lichaam. Haar buikje en benen zijn opgezwollen, haar gezicht uitgemergeld. ,,Als ze nu naar andere kinderen kijkt, kijkt ze naar hun voetjes en naar het gemak waarmee ze zich bewegen. En dan begint ze te huilen. Zonder specialistische hulp zal Amel sterven. Dezelfde genetisch afwijking die haar aantast, heeft al twee kinderen uit het gezin het leven gekost.''

De ouders van het meisjes, zo vervolgt Arnett op de website, hebben alles al verkocht om de behandeling van hun dochter in Irak te kunnen betalen, zelfs hun kleren. Artsen in Engeland zeggen het meisje te kunnen redden. Maar de ouders hebben er het geld niet voor, aldus Arnett.

Bij Henk Bosch van Venture Midddle East Nederland was CNN aan het goede adres. De jonge christelijke hulporganisatie gaat het lot van Iraakse kinderen ter harte. De stichting had juist een missie aan het land volbracht. Vijf medici, onder wie Simon Bloemendaal, hoofd anesthesie van het Radboudziekenhuis in Nijmegen, waren uit Bagdad teruggekeerd. Ze hadden een kleine vijfhonderd artsen en verplegers onderwezen in moeder-en-kindzorg, de zwakste schakel in de gezondheidszorg van het door de internationale boycot geteisterde land.

Dankzij tussenkomst van Bloemendaal wist Bosch een plaatsje in het AMC te reserveren. Dankzij snel en doortastend optreden wist hij een plaatsje voor Amel te bemachtigen in het vliegtuig van de IJslandse vredesbeweging Peace 2000 dat juist onderweg was met een 'vredesvlucht' met hulpgoederen èn de kerstman voor kinderen in Irak. En dankzij Arnett kregen Amel en haar ouders toestemming van de Verenigde Naties en van Bagdad om Irak te verlaten.

,,Het was van CNN een leuk opzetje voor de kerst'', vertelt Simon Bloemendaal van het Radboudziekenhuis. ,,Een ziek kindje helpen. Zo maak je nieuws rond kerstmis. Ik doe er een beetje cynisch over, maar zo werkt het wel. En het helpt. Het kindje is uiteindelijk op de goede plek gekomen!''

Gisteren kwam Amel samen met haar ouders op Schiphol aan. Ze ligt nu afgezonderd op de afdeling kinderoncologie, waarschijnlijk met een aangeboren afwijking aan de lymfevaten in de buik. Ze is sterk verzwakt. Hoe groot de kans op overleving is, kan het AMC niet zeggen. Vandaag begint de kunstmatige voeding. Later volgt de diagnose en eventueel behandeling.

Venture Middle East Nederland staat garant voor de kosten. ,,Amel vraagt onze hulp, maar via haar vragen ook de kinderen in Irak onze hulp'', zo schrijft Bosch in het persbericht dat hij dit weekeinde rondstuurde. ,,Volgens de laatste Unicef gegevens van 26 november 1997 is 32 procent van de kinderen (bijna 1 miljoen kinderen) onder de vijf jaar chronisch ondervoed. Per maand sterven meer dan 4.500 kinderen.''

Het persbericht eindigt met een gironummer. ,,Voor de behandeling van Amel, maar ook voor de kinderen van Irak, is dringend (financiële) hulp nodig. Dit kan op bankrekening 44.71.31.001 ABN Barneveld o.v.v. Nederland helpt Amel.''

Stichting Venture Middle East Nederland werd vorig jaar november opgericht als een onderafdeling van een kleine Amerikaanse christelijke hulporganisatie met vestigingen in Seattle en Cyprus, die zich hoofdzakelijk richt op het Midden-Oosten. Irak is een belangrijk werkterrein. ,,We zijn voor zover ik weet de enige Nederlandse organisatie die ter plekke werkt'', vertelt Bosch. ,,Onze Amerikaanse voorzitter Leonard Rodgers heeft goede contacten in Irak. Ondanks de belangrijke Amerikaanse rol in de Golfoorlog en in de boycot tegen Irak, kan hij daar steeds terugkomen. En hij ziet hoe groot de nood is als gevolg van die boycot, vooral onder kinderen.''

Rodgers staat een kleine, snelle en flexibele organisatie voor ogen. Vorig jaar maakte ze een omzet van 1,7 miljoen dollar. Of ze klein kan blijven met dit soort aandachttrekkende operaties en met gironummers onderaan persberichten ligt in de schoot der goden. Voorlopig blijft Bosch de stichting bestieren vanaf de overloop van zijn rijtjeshuis in Voorthuizen.

NRC Webpagina's
30 DECEMBER 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)