U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  


Fiat van banken voor hulp Korea

Door onze correspondent LUCAS LIGTENBERG
NEW YORK, 30 DEC. De internationale bankwereld is bereid om kortlopende Koreaanse schulden met een maand te verlengen en zo een betalingscrisis aan het jaareinde te vermijden. Ook zullen de grote banken uit Japan, de Verenigde Staten en Europa pogen om Zuid-Korea door zijn huidige financiële crisis te helpen.

Dat is de uitkomst van bijeenkomsten gisteren in New York. Grote investeringsbanken verklaarden zich na een bijeenkomst in het gebouw van de Newyorkse Federal Reserve Bank bereid tot het verlenen van financiële steun. Zuid-Korea zou in totaal 30 miljard dollar nodig hebben om deze en volgende maand aan bancaire korte-termijnverplichtingen te kunnen voldoen. Daarvan zou volgens schattingen de helft morgen aflopen en moeten worden afbetaald.

De verlenging van bancaire kredieten is het gevolg van een verzoek van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) en de centrale banken van de grote industrielanden aan hun banksector. Een reddingspakket onder leiding van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ter waarde van 57 miljard dollar is in aantocht maar de problemen zijn zo acuut dat daar vorige week al een voorschot van tien miljard dollar op moest worden genomen. Internationale banken praten nu over een afzonderlijk pakket van nog eens enkele tientallen miljarden dollars.

De vijf investeringsbanken, Goldman Sachs, Lehman Brothers, Merrill Lynch, Morgan Stanley en Salomon Smith Barney vergaderden gisterochtend onder leiding van de Newyorkse bankpresident William McDonough. Na afloop van een besloten bijeenkomst in het gebouw van de 'Fed' aan Liberty Street gaf de bank een verklaring uit namens de investeringsbanken. Zij zijn ,,in principe bereid deel te nemen aan een steunprogramma voor Korea dat financiële instellingen in de hele wereld aan het opstellen zijn in samenwerking met centrale banken en ministeries van financiën.'' Zes andere grote Amerikaanse banken die leningen hebben uitstaan bij grote Koreaanse banken zijn bereid de voorwaarden te versoepelen, leningen te verlengen en overbruggingsleningen uit te schrijven. Ze spraken daarover vlak voor de Kerst en zetten hun overleg gisteren voort. De banken zijn Bank of America, Bank of New York, Banker's Trust, Chase, Citibank en J.P. Morgan. Europese banken zijn ook akkoord met verlenging van hun kredieten, na bijeenkomsten in onder meer Frankfurt, Londen en Parijs.

Gisteren zeiden ABN Amro en ING, na onderling overleg, ook akkoord te gaan.

NRC Webpagina's
30 DECEMBER 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)