U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE

MEDIA

PSV-Barcelona 2-2

Publiek bedankt de PSV'ers voor inzet

Door onze redacteur JAAP BLOEMBERGEN
EINDHOVEN, 11 DEC. De Nederlandse voetbalkampioen heeft gisteravond op karakteristieke, onfortuinlijke wijze afscheid genomen van de Champions League. PSV speelde een hartverwarmende wedstrijd tegen Barcelona, maar het energieke spel was onvoldoende voor de overwinning en ook onvoldoende voor een plaats in de kwartfinales. Het publiek was volgens trainer Advocaat van PSV de grote winnaar na het 2-2 gelijkspel. Maar het applaus op de tribunes had waarschijnlijk meer met dankbaarheid te maken dan met bewondering.

De PSV'ers hadden anderhalf uur de mouwen opgestroopt en logenstraften alle kritiek over gebrek aan vechtlust. Na de blamerende 4-1 nederlaag tegen Willem II hadden de Eindhovense spelers afgelopen zondag kritiek ontvangen voor hun fletse spel. Er zou sprake zijn van een crisissfeer bij PSV, dat door het aanstaande vertrek van enkele belangrijke spelers geen eenheid meer zou vormen. Tegen Barcelona was eerder sprake van een chronisch gebrek aan rust. De PSV'ers holden elkaar nog al eens voorbij en waren in de tweede helft niet in staat de 2-1 voorsprong koelbloedig te verdedigen.

In de eerste helft lieten de mandekkers van PSV grote steken vallen. Ze waren zichtbaar onder de indruk van het Braziliaanse aanvalstrio Giovanni, Anderson en Rivaldo. Vooral linksbuiten Rivaldo kon zijn technische surplus naar hartelust etaleren. De Roemeense gelegenheidsback Stinga (Stam en Vampeta waren afwezig) kreeg geen vat op de passeerbewegingen van de Braziliaan. Na rust deed hij het beter als rechtsbuiten. Uitblinker Rivaldo werd in de tweede helft met handen en voeten tegengehouden door veteraan Valckx, die minder vaak door de benen werd gespeeld dan Stinga.

De nieuwe mandekking voor Rivaldo was een logische reactie op een chaotisch verlopen eerste helft. Trainer Advocaat, die de wedstrijd wegens een schorsing vanaf de tribunes moest volgen, koos in de tweede helft voor een opportunistische aanpak. PSV kreeg het pubiek op de banken met flitsend aanvalsspel. Dat de opleving slechts van korte duur was, viel de moegestreden spelers volgens de trainer niet te verwijten. ,,Ze konden na afloop niet meer op hun benen staan. Dit was propaganda voor het voetbal. Zo'n wedstrijd als deze zie je niet vaak.''

De woorden net niet lagen na afloop op ieders lippen. Het waren kenmerkende reacties. PSV heeft aan het grote werk mogen ruiken, maar het spel van de club is de laatste jaren te wisselvallig voor aansprekende internationale resultaten. Tegen Barcelona werden fraaie individuele acties van Zenden en Cocu afgewisseld door knullig balverlies van Faber en Numan. Vergeleken bij het aanvalsspel van Barcelona - met veel tempowisselingen - vertoonde de speelwijze van PSV voorspelbare trekjes. Pas toen de Deen Möller na de pauze zijn opwachting maakte, raakte de Catalaanse verdediging in verwarring. ,,Toen hadden we de wedstrijd kunnen beslissen'', sprak Advocaat na afloop.

De opleving van PSV duurde slechts een kwartier. In het laatste half uur kreeg Barcelona de beste kansen, maar doelman Waterreus bleek lastig te passeren. Zijn onreglementaire handsbal in blessuretijd levert hem waarschijnlijk een schorsing van twee wedstrijden op. De Limburgse keeper handelde in het teambelang toen hij het schot van Rivaldo buiten het strafschopgebied keerde. Waterreus refereerde aan een thuiswedstrijd tegen Barcelona in het voorjaar van 1996. ,,Toen scoorde Sergi door een counter in de laatste minuut. Ik dacht: 'dat gebeurt me geen twee keer'. Als Rivaldo mij had willen passeren, had ik hem gerust het stadion uitgeschopt.''

Waterreus voorkwam nog meer gezichtsverlies voor PSV. Een tweede nederlaag in vier dagen zou het zelfvertrouwen vast en zeker hebben aangetast. ,,Nu kunnen we de Champions League met opgeheven hoofd verlaten'', vertelde Advocaat niet geheel ten onrechte. PSV was ingedeeld in de zwaarste poule, zonder één zwakke tegenstander. Na twee overwinningen, drie gelijke spelen en een nederlaag eindigde PSV achter Dinamo Kiev op de tweede plaats. ,,We hebben laten zien dat we ons kunnen meten met de Europese top'', sprak Arthur Numan. ,,Dan kun je moeilijk van een crisis spreken.''