U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Motorpolitie speelt geen cowboytje

KOEN GREVEN
De politie Haaglanden heeft de pers ontdekt om het wel en wee van het korps op gepaste wijze naar buiten te brengen. Anderhalve week geleden werd een boek 'onder dienders' van de auteur M. Elias gepresenteerd. Ze mocht twee jaar meelopen met de politie en legde haar bevindingen vast. Veel schokkends leverde het boekwerkje niet op, maar dat was waarschijnlijk ook niet de bedoeling van de korpsleiding.

Ook Veronica's Gert Berg mocht bijna een jaar met zijn cameraploeg de verschillende facetten van het politiewerk belichten. Vanavond staan in deel twee de motorrijders van het korps Haaglanden centraal. ,,Achter de schermen bij de sterke arm'', zo wordt het programma aangekondigd. Een spannend muziekje klinkt op de achtergrond. ,,De moderne cowboys van deze tijd loodsen vips door de randstad'', zegt Gert Berg.

Een voormalig automonteur bij de landmacht legt uit hoe hij uiteindelijk bij de motorpolitie gekomen is. ,,Ik heb van mijn hobby mijn beroep kunnen maken'', zegt hij. ,,Maar denk je nooit eens het houdt niet over om bij de politie te werken?'', vraagt Berg. Nee, de agent laat zijn jongensdroom niet afpakken. ,,Ik heb dit altijd al gewild.''

Bij de voetbalwedstrijd ADO Den Haag - Den Bosch is een legertje agenten opgetrommeld. Strengere beveiliging is nodig om dat bij eerdere confrontaties tussen de supporters van de clubs rellen uitbraken. ,,Vind je dit normaal?'', vraagt Berg aan een van de motoragenten. ,,Nee, dit is niet normaal'', is het logische antwoord. Wat de agenten verder doen die dag blijft onduidelijk.

Bij een grootscheepse verkeerscontrole is ook een leger agenten op de motor aanwezig. Ze moeten auto's van de weg halen en naar een terrein brengen. Gert Berg praat met inspecteurs en overtreders. Een mevrouw die net een boete heeft gekregen draait haar raampje open. ,,Heeft u een boete gekregen?'', vraagt de journalist. ,,Ja'', zegt de vrouw, ,,waarom zou ik anders zo'n geel papiertje krijgen?''. ,,Zonde hè?'', zegt Berg. ,,Ja, zonde.''

Na een dag controleren moeten de motors weer schoongemaakt worden. In de garage staat een agent met een brandslang zijn voertuig te reinigen. Gert Berg mag meekijken. Berg: ,,Je bent er zuinig op hè?'' Agent:,,Ja, zo'n motor is toch een beetje het visitekaartje van het korps.'' Berg: ,,Gaan ze niet roesten.'' Agent: ,,Nee, ze gaan niet roesten.''

Berg laat een weinig verrassend beeld zien van het politiewerk. De vragen van Berg hebben net als het werk van de motoragent weinig verrassends. Het programma dat aangekondigd wordt als 'een kijkje achter de schermen' blijft een beetje hangen in 'een praatje bij een plaatje' formule.

Verslaggever Berg is er in ieder geval in geslaagd om het idee bij de kijkers weg te nemen dat motoragenten moderne cowboys zijn. De politie Haaglanden heeft weer met behulp van de pers een vooroordeel uit de wereld genomen. Dat was waarschijnlijk ook de bedoeling van de leiding van de politie Haaglanden. Berg laat zien hoe de politie werkt, maar een kijkje achter de schermen mag het nauwelijks worden genoemd.

De sterke arm, Veronica, 22.05-22.35u.

NRC Webpagina's
11 DECEMBER 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)