U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Telefoonnet ex-DDR nu geheel vernieuwd


NEUBRANDENBURG, 11 DEC. De voormalige DDR beschikt op het ogenblik over een van de modernste telefoonnetten ter wereld. Zeven jaar heeft Deutsche Telekom er over gedaan om het sterk verouderde net aan de eisen van deze tijd aan te passen. In totaal kostte dat 50 miljard mark.

Bondskanselier Helmut Kohl was gisteren aanwezig bij een feestelijke ceremonie ter opluistering van de afsluiting van het project. Hij verklaarde dat het project aantoont hoe ver het oosten van Duitsland is gekomen sinds de val van de Berlijnse Muur in 1989.

Bij de hereniging van beide Duitslanden in 1990 beschikten de Oost-Duitsers over maar 111 lijnen met het Westen. Negen van de tien beschikten niet over een telefoon en de telefooncentrales dateerden van voor de Tweede Wereldoorlog.

Onder het communistische bewind moesten ze tien jaar wachten op een aansluiting. Een fax was ondenkbaar. De afgelopen jaren heeft het Duitse telekomconcern 140.000 kilometer glasvezelkabel aangelegd. Er is vrijwel geen straat in het oosten van Duitsland die niet werd opengebroken, met als resultaat negen miljoen telefoonlijnen. Nu heeft bijna de helft van de Oost-Duitsers telefoon. Mobiele netwerken werden eveneens geïnstalleerd, evenals 4,6 miljoen aansluitingen voor kabel-tv.

Deutsche Telekom kon de kosten voor de modernisering niet uit eigen zak betalen, zodat de schulden van het concern hard zijn opgelopen. De ervaringen die het met het project heeft opgedaan, maken het concern wel een aantrekkelijke partner in Oost-Europa. (Reuters)

NRC Webpagina's
11 DECEMBER 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)