U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

NOS dreigt kabinet met rechtszaak

Door onze redacteuren
ROTTERDAM, 11 DEC. De NOS dreigt naar de rechter te stappen als het kabinet eerdere toezeggingen niet nakomt om de opbrengst van de verkoop van het facilitaire bedrijf NOB ten goede te laten komen aan de publieke omroepen. NOS-voorzitter A. van der Louw schrijft dit vandaag in een brief aan premier Kok.

In zijn brief roept Van der Louw het kabinet op om geen onaanvaardbaar uit te spreken over de wens van de meerderheid van de Tweede Kamer bestaande uit PvdA, CDA, RPF en GPV om de meeropbrengst (naar schatting 300 miljoen gulden) terug te laten vloeien naar de omroepen. Het Tweede-Kamerlid M. van Zuijlen (PvdA) heeft hiertoe een amendement ingediend. Een bedrag van 155 miljoen gulden is al eerder bestemd als compensatie voor een bezuiniging op de begroting van cultuur.

Het kabinet wil het grootste deel van de opbrengst van de verkoop gebruiken om de staatsschuld te verminderen. Van der Louw schrijft aan Kok: ,,(ik) doe een dringend beroep op u dat in deze discussie de zakelijke argumenten blijven gelden en dat derhalve met betrekking tot het amendement niet met het politieke begrip 'onaanvaardbaar' wordt gewerkt.'' Zalm zou de Tweede Kamer in een besloten overleg op het ministerie van Financiën maandag met aftreden hebben gedreigd als hij zijn zin niet krijgt. Daaraan moet echter een minder zware betekenis worden gehecht dan wanneer dit dreigement in een openbare vergadering van de Kamer wordt uitgesproken.

Gisteren vond politiek overleg plaats in het torentje van premier Kok over het conflict met de Kamer. Daar zijn geen nieuwe argumenten naar voren gekomen.

NRC Webpagina's
11 DECEMBER 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)