U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    V O O R P A G I N A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Justitie doet inval bij vleesbedrijven

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 2 DEC. Justitie en de Algemene Inspectie Dienst (AID) van het ministerie van Landbouw hebben vanochtend invallen gedaan op tien locaties van vier vleesverwerkende bedrijven en vleeshandelaren.

De bedrijven worden verdacht van illegale handel in rundvlees dat afkomstig is uit het Verenigd Koninkrijk. Het vlees zou zijn verkocht aan voornamelijk Oost-Europese afnemers. Sinds maart vorig jaar geldt een verbod op de export van Brits vlees in verband met de gekkekoeienziekte (BSE). Het eten van besmet rundvlees kan bij de mens leiden tot het ontstaan van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob, een hersenaandoening die in korte tijd tot de dood leidt.

AID en OM deden huiszoeking in Oss, Helmond, Lierop en in België. Daarbij zijn administraties in beslag genomen, maar geen arrestaties verricht. De ondernemingen zouden het door de Europese Unie ingestelde verbod op handel in Brits rundvlees hebben omzeild via verscheidene 'constructies en omwegen'. Onder meer zou sprake zijn van valsheid in geschrifte. De registratienummers van de runderen en de oorsprong zouden op certificaten zijn veranderd.

De inval volgt op een onderzoek dat enkele maanden geleden begon in België en Duitsland, waar partijen verdacht rundvlees werden aangetroffen. Controleurs van veterinaire diensten in die landen troffen op het vlees inktstempels aan van Britse slachthuizen. Bovendien was aan het vlees te zien dat opzettelijk stukken waren afgesneden waar stempels hadden gezeten. Die partijen waren aangeleverd door twee Nederlandse bedrijven. De Belgische autoriteiten drongen toen aan op een Nederlands onderzoek naar de betrokkenheid van Nederlandse bedrijven.

Mogelijk hebben die bedrijven het afgelopen jaar minimaal een miljoen kilo Brits rundvlees verhandeld. Die verdenkingen hebben de AID en het openbaar ministerie in Den Bosch doen besluiten tot uitgebreid gerechtelijk vooronderzoek. Dat onderzoek zal nog geruime tijd in beslag nemen, deelde de AID vanochtend mee.

Het ministerie van Landbouw van Luxemburg meldde vanochtend dat in het groothertogdom een eerste geval van BSE is geconstateerd. Uit onderzoek is gebleken dat het dier twee jaar geleden geïnfecteerd moet zijn door uit Nederland geïmporteerd veevoer. Volgens minister Boden is de koe in kwestie op 11 november gedood omdat zij aan hondsdolheid leek te lijden. Nadere studie van de hersenen in een gespecialiseerd Brits laboratorium wees uit dat sprake was van BSE. Tachtig andere koeien van dezelfde Luxemburgse boerderij worden binnenkort afgemaakt. Alle drie de Benelux-landen hebben nu hun BSE-vrije status verloren. In Nederland zijn tot nu toe twee gevallen bekend, in België één. De Britten hebben al 170.000 gevallen geconstateerd.

NRC Webpagina's
2 DECEMBER 1997



Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)