U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    S P O R T  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Wielerploeg Festina ook betrokken bij dopingzaak

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 2 DEC. De Franse wielerploeg Festina is nauw betrokken bij het dopingschandaal rond de Nederlandse formatie PDM. Dagblad De Limburger meldt vanmorgen dat de Belgische ploegarts Erik Ryckaert, die in 1993 overstapte van PDM naar Festina, het bloeddopingmiddel EPO bij een Belgische apotheker in grote hoeveelheden heeft ingekocht. Volgens het krantenartikel zou de gerechtelijke politie in Gent onlangs EPO hebben aangetroffen tijdens een onderzoek naar zwart geld, oplichting en valsheid in geschrifte. Rykaert ontkent elke betrokkenheid bij de dopingaffaire, maar een apotheker in Gent bevestigt de handel in medicijnen met Rykaert.

Twee jaar geleden deed de Nederlandse fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) huisonderzoek bij de Geleense sportarts Wim Sanders. Daarbij kwam aan het licht dat Sanders, ploegarts van PDM, stimulerende middelen heeft gekocht van Nederlandse, Duitse en Belgische apothekers. Sanders werd in 1991 op staande voet ontslagen bij PDM. Hij werd door de ploegleiding aangewezen als hoofdschuldige van de Intralipid-affaire. Alle wielrenners van PDM moesten in de zomer van 1991 de Tour de France verlaten, nadat ze het verkeerd geprepareerde voedingsmiddel Intralipid kregen toegediend.

Sanders werd in 1992 als ploegarts opgevolgd door Rykaert, die in 1993 met een deel van de opgeheven PDM-formatie naar Festina verhuisde. Ploegleider Jan Gisbers, klimmer Steven Rooks, sprinter Jean-Paul van Poppel en waterdrager Jos van Aert waren de Nederlanders in dienst bij de horlogefabrikant uit Andorra. Gisbers werd al na een paar maanden ontslagen. Rooks en Van Aert reden het hele seizoen voor Festina. Van Poppel bleef een jaar langer in dienst. Hij had wel problemen met de financiële afwikkeling van zijn contract. Alleen ploegarts Rykaert is Festina tot op heden trouw gebleven.

Volgens de inmiddels gestopte Rooks was Rykaert ,,in elk geval geen vreselijke knoeier''. Rooks had naar eigen zeggen slechts zijdelings contact met de ploegarts van Festina. ,,Ik heb altijd goede contacten met die man gehad. Testen deed hij in zijn eentje, maar als je bepaalde medicijnen nodig had, kon je bij hem terecht. Ik was ervaren genoeg om te weten wat ik kon gebruiken. Sommige medicijnen had je gewoon nodig om je te kunnen meten met de concurrentie. Dat is inherent aan topsport. Het moet steeds sneller en sneller.''

Rooks won in 1993 alleen het weinig aansprekende Derny Criterium. Van Poppel behaalde bij Festina drie ritzeges in de Vuelta en een overwinning in de Tour. Ploegbaas Bruno Roussel van Festina beleefde zijn sportieve hoogtepunten in 1997. Richard Virenque werd deze zomer tweede in de Tour. Laurent Brochard werd begin oktober wereldkampioen. Maar Festina kwam dit jaar ook negatief in het nieuws tijdens een bloedcontrole in de Ronde van Italië. De Fransman Thierry Laurent kreeg een startverbod, nadat zijn hematocrietwaarde boven de toegestane vijftig procent was gestegen. De bloedcontroles van de internationale wielrenunie (UCI) worden gehanteerd om de renners te beschermen tegen het gebruik van het levensgevaarlijke eiwithormoon EPO.

De vereniging van beroepswielrenners overweegt stappen te ondernemen tegen de FIOD. Via die dienst van het ministerie van Financiën kwam vorige week een dopingaffaire bij wielerploeg PDM aan het licht. Een aantal renners, onder wie Danny Nelissen, Frank Ackermans, Roger Smeets en Roger Vaessen, wil hun naam gezuiverd hebben. De renners ontkennen verboden middelen te hebben gebruikt en willen weten hoe de informatie naar buiten is gekomen. Inmiddels heeft het Kamerlid Vos (PvdA) schriftelijk Kamervragen over de affaire gesteld aan de ministers van Financiën en Justitie en de staatssecretaris van Sport. Ook hij wil weten hoe de beroepsgeheimen van de betrokken huisarts naar buiten zijn gekomen.

NRC Webpagina's
2 DECEMBER 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)