U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Overstap van Canal+ naar Nederland 1

Daalmeijer netmanager

Door onze redacteur JACO ALBERTS
AMSTERDAM, 2 DEC. Joop Daalmeijer vertrekt als directeur van betaaltelevisiebedrijf Canal+ en wordt de nieuwe netmanager van Nederland 1. Daar volgt hij Gerard Hulshof op die met pensioen gaat.

Na een commercieel avontuur van drie jaar keert Joop Daalmeijer (51) terug naar de publieke omroep, waar zijn televisiecarriëre ooit begon. Hij gaat bij Nederland 1 als voormalig programmamaker van de Vara (Achter het Nieuws) en directeur van Veronica een zender coördineren die wordt bespeeld door KRO, NCRV en Avro. Voorganger Hulshof was gewoon nog in dienst van de KRO.

Dat detail geeft aan dat Daalmeijer een andere omroep aantreft dan de omroep die hij verliet.

De nieuwe Mediawet die eerder deze maand van kracht werd, maakt een einde aan de oude dominantie van de afzonderlijke omroepverenigingen en legt grote centrale bevoegdheden bij een binnenkort aan te treden raad van bestuur (onder leiding van oud-D66-fractieleider Wolffensperger), die de benoeming nog zal moeten bekrachtigen. Daalmeijer komt in dienst van die raad en moet het eerste publieke net aan een eigen gezicht helpen. Hij heeft daarbij de mogelijkheid om hem onwelgevallige programma's te weren en het budget om eigen programma-ideeën door te voeren.

Wat betreft de profilering van de publieke zenders lijkt Nederland 1 op dit moment de gemakkelijkste klus. Daalmeijers voorganger Hulshof heeft als netmanager van de zender zonder veel formele bevoegdheden al flink wat voorwerk verricht. Zo is Hulshof de geestelijk vader van het succesvolle actualiteitenprogramma Netwerk waarin de oude rubrieken van de verschillende omroepen samenwerken. Het ontbreekt Daalmeijer niet aan diplomatieke gaven. In zijn opvallend korte periode als chief executive officer bij Canal+ in Nederland, waar hij dit voorjaar aantrad, is hij in staat geweest de beeldvorming rond het bedrijf behoorlijk te veranderen. Voor de overname van abonneetelevisiebedijf Nethold (FilmNet) door de Fransen van Canal+ volgde Daalmeijers voorganger Paul Kenninck nog een ramkoers met de concurrentie. Zo lag Nethold bij voortduring in de clinch met kabelmaatschappijen over de controle op de infrastructuur zoals decoders. Daalmeijer brak met die traditie en sloot met Nederlands grootste kabelmaatschappij Casema een overeenkomst om samen digitale betaaaltelevisie te gaan ontwikkelen.

Gezien de volkswoede die vorig jaar opstak bij de komst van Sport7 is het ook opvallend te constateren hoe rustig het bleef toen Daalmeijer eerder dit jaar voor 140 miljoen gulden uitzendrechten bemachtigde voor live-registraties van voetbalwedstrijden uit de Nederlandse voetbalcompetitie.

NRC Webpagina's
2 DECEMBER 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)