U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

EU: direct bellen via eigen maatschappij

Door onze redacteur MICHIEL VAN NIEUWSTADT
BRUSSEL, 2 DEC. Telefoonabonnees kunnen over iets meer dan twee jaar automatisch worden doorgeschakeld naar een concurrent van het nationale telefoonbedrijf. Een beller die een alternatieve maatschappij wil gebruiken moet nu nog een viercijferige zogeheten 'carrier-selectie-code' intoetsen. Als hij dat niet doet, belt hij in Nederland via PTT Telecom.

Per 1 januari 2000 zal de consument in de meeste lidstaten van de Europese Unie automatisch op het net terechtkomen van een vaste aanbieder naar keuze nadat hij de hoorn opneemt (carrier-préselectie). Voor een willekeurige andere aanbieder moet een code worden ingetoetst. De voor telecommunicatie verantwoordelijke bewindslieden van de Europese Unie hebben gisteren in Brussel overeenstemming bereikt over een richtlijn die de meeste lidstaten verplicht deze mogelijkheid te bieden.

Op de per 1 juli geliberaliseerde Nederlandse markt hebben al meer dan twintig aanbieders, waaronder Enertel, Telfort en A2000, een code voor carrier-selectie aangevraagd. In de meeste andere lidstaten wordt deze mogelijkheid geïntroduceerd nadat de markt met ingang van 1 januari 1998 is geliberaliseerd. Bij invoering van carrier-préselectie, over 2 jaar in alle lidstaten behalve Portugal, Spanje en Griekenland, wordt het voor de consument eenvoudiger een alternatieve aanbieder te kiezen. Hierbij betaalt de gekozen telefoonmaatschappij, indien deze medegebruiker is van het netwerk van een dominante partij, daarvoor een bijdrage. Een aantal lidstaten had bezwaren geuit tegen automatische carrier-selectie, omdat concurrenten van hun nationale telefoonmaatschappij minder geneigd zouden zijn tot investeringen in een lokaal netwerk naarmate zij eenvoudiger toegang hebben tot het netwerk van de dominante aanbieder.

Vanaf 1 januari 2000 komt in de meeste Europese lidstaten ook de mogelijkheid met behoud van telefoonnummer over te stappen naar een concurrent. Deze zogeheten nummerportabiliteit wordt in Nederland gerealiseerd in de loop van 1998 (voor bedrijven met veel nummers) of vanaf begin 1999 (voor de overige gebruikers).

NRC Webpagina's
2 DECEMBER 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)