U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  


Looneis FNV verhoogd tot 3,75 procent

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 2 DEC. Het vakverbond FNV stuurt zijn onderhandelaars voor de CAO-onderhandelingen volgend jaar op pad met een maximale looneis van 3,75 procent. Dat heeft de grootste vakcentrale van Nederland gisteren besloten.

De looneis valt een kwart procentpunt hoger uit dan de FNV eerder aangaf als voorlopige inzet voor de CAO-onderhandelingen. Dat komt doordat de FNV nu rekent met 2,25 procent inflatie in 1998, waar ze eerder uitging van prijsstijgingen met 2 procent. ,,Sinds september is de inflatie wat opgelopen en wij hebben daarvan een gemiddelde genomen'', aldus een FNV-woordvoerder vanmorgen.

Bovenop de compensatie voor de prijsstijgingen wil de bond voor de werknemers een koopkrachtverbetering van 1,5 procent. Naast deze looneis van 3,75 procent (7,5 procent voor tweejarige CAO's) wil de FNV nog eens 1 procent voor de verbetering van de 'werkzekerheid' van werknemers door onder meer scholing en loopbaanbegeleiding. Ook de hogere werkdruk door de flexibilisering staat ,,hoog op de agenda''.

Het totale eisenpakket van 4,75 procent past volgens de FNV in de zogeheten 'onderhandelingsruimte' (inflatie plus stijging arbeidsproductiviteit), die zou uitkomen op 4 tot 5 procent. ,,Er zijn sectoren die dichter tegen de vier procent aanzitten dan de vijf procent en daar zal de looneis dan ook minder zijn. De 3,75 procent is een maximum'', zei de FNV-woordvoerder. Per CAO is de definitieve looneis afhankelijk van de winstgevendheid van bedrijf of bedrijfstak. De 1 procent voor onder meer 'werkzekerheid' blijft wel gehandhaafd.

De werkgeversorganisatie VNO-NCW gaf vanmorgen aan ,,vertrouwen te hebben dat de decentrale onderhandelingen blijven binnen de centrale afspraken''. Werkgevers en werknemers hebben twee weken geleden afspraken gemaakt over de lijn die de komende vier jaar wordt gevolgd bij onderhandelingen over de CAO's. In september noemde VNO-NCW voorzitter H. Blankert de 3,5 procent ,,een verkeerd signaal''. Hij zei toen te schrikken van zulke eisen omdat elke 1 procent meer loon 2 procent hogere loonkosten betekent. Dat het VNO-NCW nu ,,terughoudend'' reageert komt doordat er centrale afspraken zijn.

De Industriebond en de Voedingsbond hadden de eerder geformuleerde maximale looneis van 3,5 procent ingeruild voor ,,inflatie plus 1,5 procent''. De FNV Dienstenbond maakte bekend bij de banken het eerste jaar 4 procent loonsverhoging te eisen en voor het tweede jaar 3 procent. Ook de voorzitter van de Bouw- en Houtbond had al laten weten dat de maximale looneis van 3,5 procent voor hem niet heilig zou zijn bij een oplopende inflatie.

De FNV wil een uitbreiding van de mogelijkheden voor werknemers om er een tijdje tussenuit te gaan door betaald ouderschapsverlof en sabbatical-verlof. Om het opbranden van werknemens tegen te gaan moeten werkgevers meer rekening houden met de leeftijd van hun personeel. VUT-regelingen moeten de gedaante krijgen van een flexibel pensioen, waarbij werknemers eventueel voor een deel stoppen met werken.

NRC Webpagina's
2 DECEMBER 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)