U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

'Schiphol kan groeien met extra baan'
ROTTERDAM, 28 NOV. Aanleg van nog een nieuwe baan op Schiphol, parallel aan de huidige Kaagbaan, maakt het mogelijk jaarlijks zeventig miljoen passagiers te verwerken op de luchthaven zonder dat de huidige geluidslimieten worden overschreden. Indien daarnaast ook technische en operationele maatregelen worden getroffen is doorgroei naar honderd miljoen passagiers op de huidige locatie mogelijk.

Oriëntalisten ruziën over nieuw islamcentrum Leiden
ROTTERDAM, 28 NOV. Op initiatief van minister Ritzen (Onderwijs en Wetenschappen) beginnen de universiteiten van Amsterdam, Utrecht en Leiden op 1 januari een topinstituut voor hedendaagse islamstudies. Verschillende Nederlandse oriëntalisten hebben grote bezwaren tegen dit instituut. Hoewel ze een islamcentrum op zichzelf een goede zaak vinden, stellen ze dat ze buitenspel zijn gezet en vrezen zij dat zij gekort worden op hun eigen budgetten.

Kosten uitbreiding NAVO veel lager dan ramingen VS
BRUSSEL, 28 NOV. De kosten van de uitbreiding van de NAVO vallen volgens een gisteren door de lidstaten goedgekeurde studie veel lager uit dan eerdere Amerikaanse ramingen. De toetreding van Polen, Tsjechië en Hongarije leidt tot een verzwaring van het gezamenlijke budget met zo'n 1,3 miljard dollar (2,6 miljard gulden) in tien jaar, aldus de NAVO-studie. De Amerikaanse regering ging tot nu toe uit van 8 10 miljard dollar aan extra kosten.

Kamerleden tegen wapenleveranties aan Algerije
DEN HAAG, 28 NOV. Nederland moet afzien van verdere leveranties van wapens aan Algerije en andere spanningsgebieden. Daarop hebben de Tweede-Kamerleden Apostolou (PvdA), Van Ardenne (CDA) en Sipkes (GroenLinks) aangedrongen bij minister Van Mierlo en staatssecretaris Dok (EZ).

Staal genoemd als CvK in Utrecht
DEN HAAG, 28 NOV. D66-senator mr. B. Staal (D66) wordt waarschijnlijk de nieuwe commissaris van de koningin in Utrecht. Het kabinet zou deze benoeming vanmiddag bekendmaken. Naar verwachting zal een andere D66'er, wethouder E. Bakker uit Amsterdam, tot burgemeester van Hilversum worden benoemd.

'Winnie leidster van booswichten'
JOHANNESBURG, 28 NOV. Azhar Cachalia, een van de leiders van het toenmalige tegen de apartheid gerichte Verenigd Democratisch Front, zei gisteren tijdens de hoorzitting over Winnie Madikizela-Mandela, dat zij destijds een bende ,,wetteloze booswichten'' leidde die in Soweto een ,,verschrikkelijk soort van rechtspraak'' uitoefenden.

Geen inspectie paleizen Bagdad
BAGDAD, 28 NOV. Irak houdt de paleizen van Saddam Hussein gesloten voor inspecteurs van UNSCOM. Woensdag nog liet Irak weten dat ook de paleizen mochten worden geïnspecteerd. Een minister zei gisteren tegen CNN dat de uitnodiging slechts bestemd was voor ,,diplomaten en experts''.

Iraniër 'komt om' na terugkeer
DEN HAAG, 28 NOV. Een in 1996 naar Iran teruggekeerde uitgeprocedeerde Iraanse asielzoeker blijkt in zijn land om het leven gekomen bij een verkeersongeluk dat volgens de vluchtelingenorganisatie Prime onder verdachte omstandigheden gebeurde.

Johan Cruijff in ziekenhuis
ROTTERDAM, 28 NOV. Johan Cruijff is gisteren met hartklachten opgenomen in het Amsterdamse VU-ziekenhuis. De 50-jarige oud-voetballer ligt ter observatie op de afdeling hartbewaking.

NRC Webpagina's
28 NOVEMBER 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

Nu ook los
verkrijgbaar in

Italië

Spanje

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)