U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

RTL4 en RTL5 stap terug in sluikreclame en geweld
Gisteren maakte het commissariaat bekend dat het beide Luxemburgse zenders onder Nederlands toezicht heeft geplaatst. Voor 1 maart moeten ze hun programmering hebben aangepast aan de Nederlandse regelgeving. Zo niet dan kan het commissariaat kabelbedrijven verbieden RTL4 en RTL5 nog langer door te geven. Ingewijden schatten in dat de scherpere Nederlandse regels RTL4 en 5 jaarlijks tientallen miljoenen guldens gaan kosten. Directeur P. Tillieux van de Holland Media Groep (HMG), moederbedrijf van beide zenders, wil dat niet bevestigen. ,, Als we er intelligent mee omgaan, kunnen we de impact minimaliseren.



Prinses Irene dagvaardt het weekblad Privé
Prinses Irene heeft een kort geding aangespannen tegen het weekblad Privé omdat in dat blad deze week een interview staat afgedrukt dat de prinses aan het Engelse tijdschrift Hello! heeft gegeven.



Spijkers met koppen is een zaterdags radiofeestje
De opvolger van het radioprogramma In de rode haan van de VARA brengtiedere zaterdag twee uur lang live radio met veel politiek en cabaret. In tempo prestissimo en onder enthousiast applaus snatert de gevatte presentator Dolf Jansen de aan de orde komende onderwerpen in de microfoon. Zolang Jack Spijkerman het eveneens cabareteske Spijkers op de televisie presenteert neemt Jansen zijn functie over. Het programma is hilarisch en ongedwongen, voorbijgangers lopen in en uit en er is veel gerinkel van kopjes.



Etheroorlog in Servisch Bosnië lijkt beslecht
Begin oktober werd de televisiezender SRT na ingrijpen van de NAVO vredesmacht uit de lucht gehaald. Directeur Miroslav Toholj van SRT, een vertrouweling van voormalig president Karadzic, heeft een overvloed aan tijd om de pers te woord te staan. Hij houdt zichzelf en zijn personeel aan het werk, zegt hij, maar het is nogal demoraliserend om uitzendingen te maken die niet worden uitgezonden.





Wie al surfend toevallig bij het Amerikaanse ABC terecht komt, heeft in eerste instantie amper in de gaten dat het gaat om de website van een tv-station.

Veel onderdelen hebben weinig tot niets met tv te maken. Zoals het dagelijkse overzicht van het belangrijkste nieuws ('John Denver bleek geen benzine meer in de tank te hebben toen hij neerstortte!') en het uitgebreide sportkanaal waar alles te vinden is over het American Football, en waar via een webcam naar sportwedstrijden gekeken kan worden. OP het web biedt ABC verder een soort virtueel pretpark voor jongeren. Met spelletjes, gelegenheid tot chatten met idolen als Backstreet Boys en Hanson, rubrieken over trends ('Trendy Trixie') en striphelden als Winnie the Pooh. Toch wordt de televisie op de ABC-site zeker niet overgeslagen. Zo is er de onvermijdelijke tv-gids en wordt uitvoerig ingegaan op soapsterren, presentatoren en programma's (voornamelijk talkshows, soaps en nieuwsprogramma's) van het Amerikaanse tv-netwerk. De meeste aandacht gaat ongetwijfeld uit naar de controversiële ABC-comedy 'Ellen', waarin de hoofdrolspeelster begin dit jaar uitkwam voor haar homoseksualiteit. Een primeur in de Amerikaanse tv-geschiedenis Voor de Nederlandse surfer is de site van ABC interessant, ook al is de zender hier niet te ontvangen. Enerzijds door de grote hoeveelheid informatie en extra's, anderszijds doordat ze een beeld geeft van televisieprogramma's die mogelijk later nog eens op de Nederlandse buis verschijnen.

(www.abc.com)

NRC Webpagina's
22 NOVEMBER 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)