` Inhoud Korte berichten
U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Perseïden en Mir zichtbaar
ROTTERDAM, 12 AUG. Wie door de warmte de slaap niet kan vatten kan vannacht en morgennacht vallende sterren gaan kijken. Vallende sterren zijn de lichtsporen van brandende meteorieten. Ook het Russische ruimtestation Mir is met het blote oog waar te nemen.

Schikking PLO met familie van Klinghoffer
NEW YORK, 12 AUG. De Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) heeft een schikking getroffen met de familie van Leon Klinghoffer. Deze aan een rolstoel gekluisterde Amerikaan werd in 1985 tijdens de kaping van het cruiseschip Achille Lauro in de Middellandse Zee door Palestijnse terroristen vermoord en in zee gegooid. De twee dochters van Klinghoffer hadden na de kaping in New York een civiele procedure tegen de PLO aangespannen.

Telefoon legt verbinding op stemgeluid
ROTTERDAM, 12 AUG. Voor digitale draagbare telefoons (GSM's) zal in de nabije toekomst het maken van een verbinding worden vereenvoudigd. PTT Telecom zal het systeem binnen twee maanden introduceren, concurrent Libertel eind dit jaar. De opbeller moet een reeks nummers tevoren vastleggen. Daarna hoeft hij alleen een driecijferige code in te toetsen en de gewenste naam in te spreken om de verbinding tot stand te brengen.

Sir Drake ontdekte Kaap Hoorn
ROTTERDAM, 12 AUG. De Engelsman Sir Francis Drake en niet de Nederlander Willem Schouten heeft Kaap Hoorn ontdekt. Dat meldde gisteren de Britse krant The Times.

Europese hulp aan Palestijnen bij bestrijding terreur
RAMALLAH, 12 AUG. De Palestijnse bestuursautonomie krijgt hulp van de Europese Unie bij de bestrijding van het terrorisme. Dat heeft de gezant van de Unie in het Midden-Oosten, Miguel Moratinos, gisteren bekendgemaakt.

CPB: lonen ook in 1998 gematigd
DEN HAAG, 12 AUG. De Nederlandse ondernemingen zien volgend jaar een kleiner deel van hun inkomsten opgaan aan lonen en salarissen dan in 1997. De gematigde ontwikkeling van de loonkosten houdt daarmee aan, aldus het Centraal Planbureau (CPB).

Veeboeren praten toch met minister
DEN HAAG, 12 AUG. De varkenshouders zullen volgende week alsnog overleg hebben met minister Van Aartsen (Landbouw) over inkrimping van de varkensstapel, waarbij zij voorstander zijn van een minder drastische sanering van de sector dan Van Aartsen vorige maand voorstelde.

Vredestroepen verlaten Albanië
TIRANA, 12 AUG. De laatste Italiaanse soldaten van de internationale vredesmacht in Albanië hebben het land gisteren verlaten. Vandaag loopt het mandaat van de vredesmacht af.

'Irak straft Shell om politieke redenen'
DEN HAAG, 12 AUG. Oliemaatschappij Shell heeft van de autoriteiten in Irak vernomen dat haar contract voor de aankoop van 30.000 vaten olie per dag 'om politieke redenen' niet wordt verlengd. Mitsubishi Corp. in Tokio kreeg hetzelfde te horen. Wat Irak tegen Nederland heeft is niet bekendgemaakt. Kenners van het regime zeggen dat Bagdad Japan en het Verenigd Koninkrijk wil straffen omdat deze landen in de VN-Veiligheidsraad de kritische houding van de Verenigde Staten jegens Irak hebben gesteund.

NRC Webpagina's
12 AUGUSTUS 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)