` Inhoud Korte berichten
U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Westen verliest geduld met ruziënde partijen in Bosnië
SARAJEVO, 5 AUG. Het Westen verliest zijn geduld met de Bosnische partijen. De VS en negen Europese landen - waaronder Frankrijk, Groot-Brittannië en Nederland - hebben besloten net als Duitsland over te gaan tot sancties tegen Bosnië. Ze hebben de diplomatieke contacten met de Bosnische regering bevroren en erkennen de Bosnische ambassadeurs niet langer. De sancties, aanbevolen door Bosnië-gezant Carlos Westendorp, zijn een reactie op het uitblijven van een akkoord tussen de drie etnische groepen in Bosnië over de benoeming van gemeenschappelijke ambassadeurs, regels voor het Bosnische staatsburgerschap en een Bosnisch paspoort.

Lijden aan ME geen reden voor een uitkering
ROTTERDAM, 5 AUG. Lijden aan het chronische-vermoeidheidssyndroom, ook bekend als myalgische encefalomyelitis (ME), is geen reden om in aanmerking te komen voor een uitkering volgens de Ziektewet of de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOW) zolang geen objectieve somatische of psychische afwijkingen zijn vastgesteld. Dit heeft de Centrale Raad van Beroep op 4 juni bepaald in een zaak die een secretaresse uit Venlo had aangespannen tegen het Landelijk instituut sociale verzekeringen (Lisv) dat het verstrekken van de uitkeringen coördineert.

Doodseskader in Zuid-Afrika gaat vrijuit
JOHANNESBURG, 5 AUG. De Waarheids- en verzoeningscommissie in Zuid-Afrika heeft gisteren amnestie verleend aan Dirk Coetzee, de voormalige leider van een doodseskader van de politie. Ook twee andere voormalige politieagenten gaan vrijuit. In mei van dit jaar werden de drie door een rechtbank in Durban veroordeeld wegens de moord, in 1981, op de advocaat Griffiths Mxenge.

KLM: sterke groei resultaat
AMSTELVEEN, 5 AUG. Bij de KLM is het bedrijfsresultaat van 1 april tot 1 juli dit jaar ruim verdrievoudigd van 80 tot 244 miljoen gulden. Het KLM-vervoer nam in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar toe met 11 procent, terwijl de beladingsgraad verder steeg naar 78 procent. De KLM verwacht een goede financiële voortzetting van het lopende boekjaar.

Aanval Israel in Beka'a-vallei
RASHAYA, 5 AUG. Israelische gevechtsvliegtuigen hebben vanochtend aanvallen uitgevoerd op doelen van de fundamentalistisch-shi'itische beweging Hezbollah in de Beka'a-vallei. De aanval, waarbij volgens Libanese bronnen twee burgers werden gedood, komt 24 uur na een operatie die wordt gezien als reactie op de bomaanslag van woensdag in Jeruzalem.

Vier Fransen in Dagestan vermist
LYON, 5 AUG. In Dagestan, de Russische deelrepubliek die in het westen aan Tsjetsjenië grenst, zijn vier Fransen verdwenen, onder wie drie leden van de humanitaire organisatie Equilibre. De vier worden sinds maandag vermist. Vermoed wordt dat ze door Tsjetsjenen zijn ontvoerd.

Goossens vestigt Nederlands record
ATHENE, 5 AUG. Ester Goossens heeft vanochtend een Nederlands record gelopen op de 400 meter horden. In de eerste ronde bij de WK in Athene realiseerde de 25-jarige atlete een tijd van 54,84 seconden. Daarmee was ze bijna een halve seconde sneller dan de 55,30 die Gretha Tromp zes jaar geleden liep. Behalve Goossens plaatste Robin Korving zich vanochtend op de 110 meter horden voor de tweede ronde.

N-Korea: gebaar voor vredesoverleg
TOKIO, 5 AUG. Noord-Korea heeft een aantal verzoenende stappen gezet aan de vooravond van de vredesbesprekingen over het Koreaanse schiereiland die vandaag in New York beginnen. De besprekingen moeten leiden tot een vredesakkoord ter vervanging van de wapenstilstand waarmee in 1953 een voorlopig einde kwam aan de Koreaanse Oorlog.

NRC Webpagina's
5 AUGUSTUS 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)