U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    S P O R T  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s



Zonder startgeld geen golftoppers bij Dutch Open

Door GERARD LOUTER
HILVERSUM, 25 JULI. Hij bekeek het genereuze aanbod met een glimlach en liet vervolgens vriendelijk doch gedecideerd weten dat het Dutch Open niet op zijn komst hoefde te rekenen. Tiger Woods, het 21-jarige Amerikaanse golffenomeen, kon 1,2 miljoen gulden tegemoet zien als hij naar de Hilversumsche Golfclub wilde komen voor het internationale kampioenschap van Nederland. Woods werd er niet warm of koud van.

Na zijn sensationele zege in The Masters, begin april, is de donkere golfer de meest gewilde sportman ter wereld. Volgens het Amerikaanse tijdschrift Fortune wordt Woods de eerste miljardair in de sportgeschiedenis. Hij tekende onlangs een contract dat hem verplicht drie jaar achtereen in juni een golfdag te spelen met wat relaties van een gefortuneerd zakenman. De vergoeding voor die drie dagen golf om niets: 1,8 miljoen dollar. Als het zo ook kan, waarom zou hij zich dan voor een fooi vier dagen in het zweet werken in Hilversum?

Het Dutch Open behoort met een prijzengeld van 2,4 miljoen gulden tot de hoogst gedoteerde evenementen van de Europese Tour. Toch ontbreken de grote namen. Van de top vijftig van de wereldranglijst zijn slechts twee spelers van de partij, de Italiaan Costantino Rocca en titelverdediger Marc McNulty. De oorzaak is duidelijk: voor het eerst sinds 1981 wordt geen startgeld betaald. En zonder zo'n vette worst zijn de huidige golfmiljonairs nergens meer toe bereid. Woods spant natuurlijk de kroon, maar de andere topgolfers vragen ook duizelingwekkende bedragen. Greg Norman eist bijvoorbeeld 600.00 gulden.

Robbie van Erven Dorens, sinds 1981 organisator van het Dutch Open, heeft er zijn buik van vol. ,,Het is volledig uit de hand gelopen met die startgelden. Eerst waren het alleen de echte toppers, nu denkt iedereen recht op startgeld te hebben. De bedragen worden steeds absurder.''

In voorgaande jaren was dat nauwelijks anders. Maar toen had het Dutch Open een sponsor die niet alleen het prijzengeld fourneerde, maar ook geld vrijmaakte voor het aantrekken van enkele wereldsterren. De huidige hoofdsponsor staat alleen garant voor het prijzengeld. Deze geldschieter was nog wel bereid de 1,2 miljoen voor Woods neer te tellen met het oog op publiciteit voor de Amerikaanse markt. Toen Woods te kennen gaf niet te komen, vroeg Van Erven Dorens een deel van die 1,2 miljoen te mogen gebruiken om andere topspelers aan te trekken. Woods of anders niets, was de reactie. Daardoor kent het Dutch Open het minst aansprekende deelnemersveld in jaren.

David Probyn, toernooi-directeur van de PGA European Tour, noemt de vele afzeggingen van gereputeerde spelers teleurstellend. ,,Het is zorgwekkend voor het Dutch Open. Spelers die lid zijn van de Europese Tour moeten jaarlijks minimaal elf toernooien spelen op ons wedstrijdcircuit. Maar als alle toppers na het zware Brits Open een week rust nemen, staan wij machteloos.''

Op de Europese Tour is startgeld sinds 1992 verboden. Enig verschil maakt dat niet. Het geld krijgen de cracks toch wel. Officieel niet voor deelname aan het toernooi, maar wel in ruil voor hun aanwezigheid op een clinic of een Pro-Am, het vaste voorafje van een golftoernooi waarin goedwillende amateurs - meestal zakenrelaties van de sponsors - hun kunsten mogen vertonen aan de zijde van een beroemde professional.

Van Erven Dorens voelt zich in de steek gelaten door de toppers. ,,Veel sterren van nu heb ik vroeger, toen ze nog onbekend waren en nauwelijks aan de start konden komen van toernooien, geholpen door ze wild cards te geven. Als ik ze daar nu aan herinner, geven ze niet thuis. Vroeger wist ik door mijn persoonlijke contacten beroemde spelers naar Nederland te lokken. Maar die tijd is definitief voorbij. Alles draait tegenwoordig om geld.''

NRC Webpagina's
25 JULI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)