U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
RTL4 laat veel bij het oude

Door een onzer redacteuren
HILVERSUM, 25 JULI. Hans van der Togt kan opgelucht adem halen. Hij staat in het winterschema van RTL4 gewoon weer ingepland met afleveringen van zijn spelprogramma Rad van Fortuin. Eerdere berichten dat Het Rad zou verdwijnen, bleken gisteren onjuist tijdens de presentatie van de nieuwe winterprogrammering van RTL4.

Dit kan niet worden gezegd van Ellen Brusse, Maya Eksteen, Myrna Goossen en Frits Bom. Zij keren vooralsnog niet terug bij RTL4. Zij hebben de 'verfrissingskuur' die Nederlands grootste familiezender momenteel ondergaat, niet 'overleefd'.

Deze werd ingezet omdat adverteerders momenteel liever een jonger publiek willen bereiken met hun reclamespotjes. Veronica en SBS6, die zich agressief profileren op de jongerenmarkt, maakten grote groei door. Daarbij stak RTL4 steeds meer af als een oubollige bloemetjesjurken-zender waarnaar nog slechts bejaarden keken.

Natuurlijk klopt dit beeld in de praktijk niet volledig. RTL4 is nog steeds marktleider in alle leeftijdscategorieën, dus ook onder jongeren van 13-19 jaar. In deze groep kon zelfs een stijging van 5 procent ten opzichte van 1996 genoteerd worden. Dit neemt echter niet weg dat het marktaandeel onder ouderen (54-65+) gegroeid is, en in de categorie 20-49 gedaald is. Vooral deze laatste groep is populair onder adverteerders.

Vandaar dat een aantal programma's in het nieuwe seizoen een face-lift hebben ondergaan en er een aantal nieuwe programma's bijkomen.

De belangrijkste is het nieuwe RTL Actueel, dat op werkdagen vanaf half elf 's avonds, strak tegenover SBS6' Hart van Nederland geprogrammeerd, live een uur de lucht ingaat. Het magazine bevat een misdaadjournaal, gepresenteerd door Peter R. de Vries, een blokje shownieuws en een nieuwsuitzending met sport en weer.

Hiermee komt het station de trouwe RTL4-kijker tegemoet die, zo bleek uit onderzoek, had aangegeven de programmering van het afgelopen jaar te weinig informatief te vinden.

Om half twaalf is het vervolgens de beurt aan RTL's spring in 't veld Peter Jan Rens, die een late night show gaat brengen waarin 'van alles kan gebeuren'. Hiermee hoopt RTL tegengas te kunnen geven aan het programma van Paul de Leeuw die in het nieuwe seizoen bij de VARA terugkeert.

Nieuwe programma's bij RTL4 zijn de spelprogramma's Superscore en Lucky Letters, en een modeprogramma met Caroline Tensen, getiteld Dat Staat je Goed. De 5 Uur Show krijgt naast Viola Holt een nieuwe presentator en een nieuw decor en de gasten in Wie Ben Ik zullen een stuk verrassender worden, zo belooft Oosterman.

Verder keert TV-kok Cas Spijkers terug, krijgen Barend en Van Dorp meer gasten aan tafel die niets met sport te maken hebben, gaat Hans van Willigenburg Film en Video presenteren, wordt de kinderprogrammering wekelijks met twee uur uitgebreid en krijgt Henny Huismans Soundmixshow nieuwe introductiefilmpjes.

Oosterman presenteerde de wijzigingen gisteren als een 'aangename verfrissingskuur'. De vraag blijft of de kijker dit daadwerkelijk als zodanig zal opvatten. Hem zal voornamelijk opvallen dat eigenlijk alleen De Vakantieman, Lief en Leed en Tearoom verdwenen zijn. Verder blijft alles grotendeels bij het oude. Zij het met nieuwe decors en een nieuw RTL4-logo.

NRC Webpagina's
25 JULI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)