U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S e l e c t i e


Televisie

Radio

O O G   I N   O O G :
Stemerdink openhartiger dan Van den Broek

FRITS ABRAHAMS
Een zomers babbelprogramma met een bekende politicus, dat leek ze wel wat bij de NCRV-tv. Tentje gehuurd, frisdranken ingeslagen, nieuwe interviewer (Sjors Fröhlich). Maar waar zullen we het eigenlijk over hebben? Tja.

Niet te zwaar, Sjors, moet de NCRV-leiding tegen de debutant hebben gezegd. We noemen het niet voor niks Het reces. Hou het licht en luchtig - misschien dat dan de luitjes op de Nederlandse kampeerterreinen de zomeravond van hun leven beleven met Hans van den Broek.

En, het moet gezegd, licht en luchtig wérd het, zo licht en luchtig zelfs dat ik bang werd dat mijn tv-toestel zich eigener beweging zou verheffen om langzaam het raam uit te zweven, de zoele zomeravond tegemoet.

Wat kwamen we van Eurocommissaris Van den Broek te weten dat we nog niet wisten en dat we ook eigenlijk nooit te weten wilden komen? Dat hij in zijn vakantie wel eens 'een ondeugende detective' leest, dat hij een tuin als een voetbalveld heeft die gelukkig trouw door zijn vrouw wordt gemaaid ('Ik vroeg nog aan mijn vrouw: pak je dat iedere week?'), dat hij 'schatten van dochters' heeft, dat zijn vriend Wim de Vin vindt dat hij juist niet arrogant is, maar 'een ongelofelijk gevoel voor humor' heeft, dat hij met Ruud Lubbers 'wel eens discussies heeft gehad', dat het CDA 'een plaats verdient in de Nederlandse politiek' en dat hij een ministerschap voor zichzelf 'eigenlijk wel' uitsluit.

Dit alles uitgesmeerd over drie kwartier. De enige vraag die ik miste, luidde: wat zijn uw vakantieplannen voor volgend jaar?

Volgende week is Jacques Wallage aan de beurt. Hopelijk heeft hij gisteravond goed geluisterd naar het twee uur durende radio-interview (ook bij de NCRV) met partijgenoot Bram Stemerdink. Die reikte daarin een aantal thema's aan die wél een boeiende uitzending van Het reces zouden kunnen opleveren.

Stemerdink bewees dat een interview met een ex-bewindsman (van defensie, in zijn geval) juist interessant kan zijn omdat de directe binding met 'Den Haag' is weggevallen. Hij spaarde niets of niemand, behalve Joop den Uyl. De PvdA verkeert in een malaise, daar kwam Stemerdinks analyse op neer. ,,Wat betreft idealisme, uitstraling en kwaliteit van de mensen is er een groot verschil met de PvdA uit de jaren tachtig.'' Later voegde hij eraan toe: ,,De basis van de PvdA is enorm versmald door het WAO-avontuur. Dat wordt niet gecompenseerd door een partijleider die vooral populair is bij mensen die nooit op die partij zullen stemmen (...) De stroming VVD-D66 zal ook in een nieuw kabinet overheersend zijn.''

Bij Den Uyl ging het, volgens Stemerdink, veel meer dan bij Kok 'om de inhoud van de politiek'. ,,Het is een ongelofelijk gemis voor de PvdA dat hij zo vroeg overleden is.'' De dreiging van Ed van Thijn om vanwege de zaak-Gümüs met de PvdA te kappen, vond Stemerdink symptomatisch: ,,Veel mensen staan dichtbij zo'n beslissing.'' Hij noemde het overigens 'geen verstandige opmerking' van Van Thijn. ,,Ik denk dat er wat anders achterzit. Men zoekt naar een argument om zijn afkeuring van het beleid tot uitdrukking te brengen. Ik denk dat Van Thijn zich in deze partij volstrekt niet meer thuisvoelt (...) Ik zou zelf geen aanleiding zoeken om te bedanken.''

Stemerdink noemde ook een concreet voorbeeld van ontbrekend idealisme in zijn partij. Hij heeft in Winterswijk een alleenstaande vader van negentig jaar wonen die niet meer dan vier uur verzorging kan krijgen. Per dag, veronderstelde de interviewer. Nee, per week, zei Stemerdink. ,,Het is een voorbeeld van hoe het beleid uitwerkt voor oude mensen. Hoe is het mogelijk dat de PvdA zoiets accepteert?''

Over het Nederlandse militaire optreden in voormalig Joegoslavië werd helaas te weinig doorgepraat met Stemerdink, al moest minister Voorhoeve er wel aan geloven: ,,Ik denk dat Voorhoeve onvoldoende corrigerend optreedt als er weer eens een affaire is... Ik denk dat hij de man er niet naar is om hard in te grijpen.''

Stemerdink bleek ook nog aardig accordeon te kunnen spelen. Kortom, zet hem in een tent, geef hem een frisdrankje, en de avond vliegt om.

NRC Webpagina's
25 JULI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)