U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

CDA-vragen over rol KPN betaling aan tv-directeuren

Door onze redacteuren JACO ALBERTS en
GEERT VAN ASBECK

AMSTERDAM, 25 JULI. De grootste oppositiepartij, het CDA, wil opheldering van de ministers Jorritsma (Verkeer en Waterstaat) en Wijers (Economische Zaken) over de rol van KPN bij omstreden privé-betalingen aan de top van de Nederlandse commerciële televisiestations. Ook staatssecretaris Nuis (Media) moet de Kamer verzekeren dat dergelijke transacties bij de publieke omroep niet kunnen voorkomen. De Kamerleden Leers en Hillen hebben daarover vanochtend in de Tweede Kamer schriftelijke vragen gesteld. In ruil voor onder meer nieuwe contracten met Teleworld, aanbieder van 06-lijnen en teletekst en een gezamenlijke onderneming van Philips en KPN, kregen directeuren van RTL4 en SBS in 1995 vijf miljoen gulden betaald. De drie directeuren hebben inmiddels het veld moeten ruimen.

Leers zegt zich zeer verbaasd te hebben over ,,de grote windstilte'' die bij KPN, nog voor 45 procent in handen van de Nederlandse overheid, heerst sinds de affaire in de openbaarheid kwam. Gebleken is dat managers van zowel Philips als KPN een actieve rol speelden bij de totstandkoming van de omstreden transactie. Philips-topman C. Boonstra erkende zaterdag in deze krant dat zijn bedrijf over de schreef is gegaan: ,,Waar de grens overschreden is, is dat er voor dat bedrag een dienst verleend moest worden,'' aldus Boonstra.

Leers noemt de opstelling van Phillips ,,zeer te prijzen'', ook omdat Boonstra er voor heeft gekozen de mediasector de rug toe te keren: ,,Soms moet je van de afgrond wegblijven, ook al staan daar soms mooie bloemen. Philips realiseert zich goed dat als die afgrond afbrokkelt dat ze er dan in kan vallen,'' aldus Leers.

,,Een mooi ethisch verhaal'', noemt een woordvoeder van KPN de consequenties die Boonstra verbindt aan de vormen van belangenverstrengeling in de media. Volgens KPN is Philips echter al veel langer van plan uit de media-activiteiten te stappen en is er nu een goede aanleiding gevonden dat aan te kondigen. ,,Een paar mensen die voor eigen rekening bezig zijn geweest'' en ,,vermeend crimineel gedrag'' kan volgens KPN geen reden zijn voor een ingrijpende wijziging in de eigen strategie. Ook directeur P. Tillieux van de Holand Media Groep (RTL en Veronica) vindt dat Boonstra een gelegenheidsargument hanteert. Zeker als het bedrijf platendochter Polygram wel in bezit houdt, een branche waarvan iederen weet dat er dingen gebeuren die het daglicht niet verdragen kunnen, aldus Tillieux.

Het CDA wil van de bewindslieden weten of KPN inderdaad actief betrokken is geweest bij de betalingen en of er soortgelijke deals in het verleden zijn gesloten. Bovendien vraagt de kamerfractie om maatregelen ,,opdat herhaling in de toekomst bij een bedrijf waarin de Staat een (groot) belang heeft kan worden voorkomen''.

Het CDA maakt zich ook zorgen over de publieke omroep, waar de overheid een grote vinger in de pap heeft. Leers: ,,Het zou zo kunnen zijn dat iemand die programma's voor een omroep inkoopt een persoonlijk belang heeft bij de verkopende partij. Dergelijke belangenverstrengeling mag zeker bij de publieke omroep op geen enkele wijze plaatsvinden.''

NRC Webpagina's
24 JULI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)