U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

'Cameraploegen bij rampen weren'

Door FREDERIEK WEEDA
ROTTERDAM, 25 JULI. De politie, ambulancediensten en de brandweer moeten geen medewerking meer verlenen aan cameraploegen die een ongeluk of ramp willen vastleggen. In plaats daarvan moeten journalisten hun informatie betrekken van een daarvoor opgeleide voorlichter.

Deze richtlijnen staan beschreven in een concept-gedragscode voor overheidsdiensten die is opgesteld door de ministers Dijkstal (Binnenlandse Zaken), Sorgdrager (Justitie) en Borst (Volksgezondheid). Voor achtergrondprogramma's over hun werk kunnen genoemde diensten wel van tevoren afspraken maken met journalisten over welke beelden zij uitzenden. Van programmamakers die zo'n afspraak schenden kunnen politie, ambulance en brandweer een schadevergoeding eisen.

Bedoeling van de gedragscode is de privacy van slachtoffers bij ongelukken en verdachten te beschermen. Het gaat zowel om zogeheten reality-tv-programma's, als om nieuwsverslaggeving van rampen door het NOS-journaal en de nieuwsprogramma's van SBS6 en RTL. De gedragscode geeft ,,juridische kaders aan waarbinnen diensten kunnen werken'', zo schrijft Dijkstal.

De code is opgesteld omdat genoemde ministers en Kamerleden zich zorgen maken over het toenemende aantal beelden van geweld en leed op de Nederlandse televisie. De code moet nog besproken worden door de betrokken diensten, ministeries en omroepen.

Programmamakers en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) verzetten zich tegen de gedragscode, die volgens hen te ver gaat. Volgens Nico Haasbroek, hoofdredactuer van het NOS-journaal en Jean Mertens, hoofdredacteur van Hart van Nederland (SBS6), halen de ministers twee soorten programma's door elkaar: reality-tv, dat menselijk leed toont als entertainment, en de dagelijkse verslaggeving van ongelukken en eventuele rampen.

NRC Webpagina's
24 JULI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)