U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
Article 99

DANA LINSSEN
,,M'n pacemakers zijn gestolen!'' Een suffe onderzoeksarts rent wanhopig z'n laboratorium uit. ,,Een van m'n apen wacht al drie maanden op een nieuwe hartklep!'' Dat pacemakers in het aan het researchcentrum gerelateerde veteranenziekenhuis niet eens op de inventarislijst staan, vertelt hij er niet bij. ,,Schandelijk geldtekort'', vertelt de directeur ernstig.

Article 99 (1992) is een zwarte komedie in de traditie van MASH, Catch 22 en The hospital, al mist hij beslist het venijn van z'n voorlopers. De titel van de film verwijst naar een fictief Amerikaans wetsartikel, dat stelt dat veteranen alleen recht hebben op medische bijstand als kwetsuren een rechtstreeks gevolg zijn van hun diensttijd.

Met veel vaart laat regisseur Howard Deutch zien hoe een handvol idealistische artsen het opneemt tegen een bureaucratische directeur van een door bezuinigingen geplaagd hospitaal, die dat wetsartikel wel heel serieus neemt. Was in de populaire televisieserie St. Elsewhere de medische staf juist voortdurend in de weer om voor onvermogende patiënten een bed te vinden, in Article 99 zijn de apen beter af dan de mensen. Dat die mensen bovendien veteranen zijn uit - naar de leeftijd van sommigen te beoordelen - alle oorlogen uit de Amerikaanse geschiedenis, zou een zekere patriottische bitterheid met zich kunngen brengen, maar blijft in het scenario verder onbenut.

Want we razen alweer verder, langs illegale patiënten tussen dossierkasten in de wasserij, nachtelijke operaties en plundertochten in dat zo rijk bevoorrade laboratorium. De in de televisieserie E.R. vervolmaakte hectische camerastijl om operaties, patiëntenrondes en onderonsjes tussen artsen te filmen, is in Article 99 al in de kiem aanwezig. De chaos, de claustrofobische gangen waardoor rolstoelen met zieken van de ene naar de andere afdeling worden voortgesleurd, het heeft een bizarre toets die doet denken aan Lars von Triers surrealistische ziekenhuissoap The Kingdom.

Article 99 is alleen eenduidiger. De jonge artsen zijn echte rebellen, die zelfs onder op een slagveld gelijkende omstandigheden een open-hart-operatie kunnen (en zullen) uitvoeren. 'Hippocrates rules the world' is hun parool. Daar verandert een nieuwe directeur niets aan.

Article 99 (Howard Deutch, 1991, VS). BRTN1, 23.15-0.50u.

NRC Webpagina's
24 JULI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)