U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

TV heilzaam op St. Helena

Door onze correspondent
LONDEN, 24 JULI. Kinderen op St. Helena, een van de laatste overzeese gebiedsdelen van Groot-Brittannië, hebben minder last van woedeaanvallen, plagen elkaar ook minder en zijn minder vaak betrokken bij vechtpartijen sinds ze twee jaar geleden voor het eerst met televisie in aanraking kwamen. Dat blijkt uit sociologische onderzoek waarvan de eerste resultaten deze week in Londen gepubliceerd zijn. De bevindingen staan haaks op het wijdverbreide geloof dat kijken naar televisie het geweld bevordert en sociaal gedrag ondermijnt.

Volgens professor Tony Charlton, de leider van de studie, onderstrepen de resultaten dat maatschappelijke uitwassen niet op het conto van de televisie mogen worden geschreven. ,,Onze vrees voor techniek heeft ons ertoe verleid om de televisie als een doos van Pandora te zien. Zoals we elke nieuwe technologie, van videospelletjes tot Internet, met argwaan bekijken.''

St. Helena, met zijn bijna 6.000 inwoners en een oppervlakte van nog geen honderd vierkante kilometer, geldt als een van de meest afgelegen streken ter wereld. Het ligt 1.600 kilometer uit de Afrikaanse kust, halverwege Brazilië en Angola. Bekend is het eiland alleen maar omdat het van 1815 tot 1821 als ballingsoord voor Napoleon Bonaparte heeft gediend.

St. Helena heeft geen vliegveld en kan alleen maar vanuit Cardiff en Kaapstad per boot worden bereikt. Het mist ook een haven die geschikt is voor grotere schepen, dus bezoekers moeten per sloep aan land worden gebracht. Verder moet het eiland het stellen zonder bioscoop en zonder openbaar vervoer, maar daar staat tegenover dat er ook nauwelijks misdaad is. De kinderen staan bekend als de meest voorbeeldige ter wereld. Maar 3,4 procent van de scholieren tussen 9 en 12 jaar heeft gedragsproblemen. In Londen is dat percentage bijna vier keer zo hoog.

Britse sociologen begonnen vijf jaar geleden met een onderzoek om vast te stellen welke invloed de invoering van televisie op het gedrag van de kinderen zou hebben. Ze brachten vrijetijdsbestedingen en sociale patronen in kaart. Sinds 1995 kunnen de 1.600 huishoudens op het eiland CNN, SuperSport, het educatieve kanaal Discovery, Cartoon Network en het filmnet Hallmark ontvangen.Analyse van de programma-aanbod wees uit dat kinderen op St Helena met net zoveel geweld op televisie geconfronteerd worden als hun leeftijdgenoten in het Verenigde Koninkrijk.

Volgens prof. Charlton was van negatieve effecten geen sprake. Kinderen bleken zich juist socialer te gedragen. Als mogelijk verklaringen voert hij aan dat het met zijn allen naar tv kijken samenbindend werkt en dat kinderen zich mogelijk makkelijker laten beïnvloeden door pro- dan door antisociaal gedrag.

NRC Webpagina's
24 JULI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)