U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Privébetaling voor opdrachten

Actieve rol KPN en Philips in tv-affaire

Door onze redacteuren JACO ALBERTS en
GEERT VAN ASBECK

ROTTERDAM, 16 JULI. KPN en Philips hebben actief meegewerkt aan omstreden privébetalingen aan de topmannen van de Holland Media Groep (RTL4, RTL5 en Veronica) en SBS-Europa.

De concerns betaalden vijf miljoen gulden aan drie directeuren van deze tv-ondernemingen die in ruil onder meer bij HMG en SBS6 nieuwe contracten moesten loskrijgen voor een gezamenlijke dochteronderneming van KPN en Philips.

Dit blijkt uit interne stukken van Teleworld (de gezamenlijke onderneming van Philips en KPN), uit verklaringen van een van de toenmalige HMG-directeuren en uit uitlatingen van (ex-)directeuren van Teleworld.

Teleworld is een aanbieder van 06-diensten en teletekstpagina's aan televisiestations. De betaling van de vijf miljoen gulden, door SBS6-directeur F. van Westerloo onlangs als ,,omkoperij'' betiteld, leidde vorige maand tot het ontslag van de drie directeuren, H. Boermans en H. Roemer van HMG en F. Thyes van SBS.

Philips-directeur R. Hamersma en de inmiddels vertrokken KPN-directeur H. Kivits (beiden verantwoordelijk voor media bij beide multinationals) hebben destijds als commissarissen van Teleworld zelf de omstreden transactie met Boermans, Roemer en Thyes helpen opstellen. In een restaurant in Loosdrecht werd de zaak in mei 1995 bezegeld. Onderdeel van de omstreden transactie vormde tevens een pakket aandelen in Teleworld-dochter Brokerline. Die waren privébezit van de drie directeuren en kwamen weer in handen van Teleworld. Teleworld zegt op het moment van de transactie in de veronderstelling te hebben geleefd dat de transactie geschiedde met instemming van de aandeelhouders van HMG. Philips spreekt daarom van ,,een normale zakelijke transactie''.

Volgens toenmalig directievoorzitter Herman Smits van Teleworld hebben KPN en Philips zelf het bod bepaald: ,,Ze wilden aandelen kopen maar wilden toen wel zekerheid van continuïteit voor het bedrijf Teleworld.'' Als KPN en Philips zonder meer aandelen van Boermans, Roemer en Thyes zouden kopen, zou Teleworld geen link meer hebben met RTL4, zegt Smits. De eis van KPN en Philips was volgens Smits dan ook dat de drie tv-directeuren zich bij HMG en SBS zouden inspannen voor meerjarige contracten met Teleworld. ,,Anders waren hun aandelen Brokerline immers nooit die 5 miljoen gulden waard geweest.''

De slotsom van de onderhandelingen was dat de drie directeuren 2,1 miljoen gulden betaald kregen voor de aandelen en nog eens 2,9 miljoen gulden als ze hun best hadden gedaan om nieuwe contracten voor Teleworld af te sluiten.

NRC Webpagina's
16 JULI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)