U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    V O O R P A G I N A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S c h a k e l s



NAVO jaagt op oorlogsmisdadigers


BELGRADO, 10 JULI. NAVO-soldaten die op verschillende plekken in het Servische gedeelte van Bosnië zijn begonnen met een klopjacht op verdachten van oorlogsmisdaden, hebben vanochtend een Bosnisch-Servische politiecommissaris gedood. Volgens de onafhankelijke radiozender B-92 kwam Simo Drljaca, het vroegere hoofd van de politie in de noordwestelijke stad Prijedor, om het leven toen soldaten van de NAVO-vredesmacht (SFOR) hem wilden arresteren. Ook een metgezel van Drljaca, die op de verdachtenlijst staat van het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in het voormalige Joegoslavië, zou zijn gedood.

Het is de eerste keer dat SFOR jacht maakt op verdachten van oorlogsmisdaden in dit gebied. Een woordvoerder van de NAVO wilde rond het middaguur alleen berichten bevestigen van de Bosnische regering in Sarajevo dat SFOR vanochtend was begonnen met een aanhoudingsoperatie. Een Westerse diplomaat zei dat de actie niet noodzakelijkerwijs is gericht op de arrestatie van de voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic en zijn voormalige legerleider, generaal Ratko Mladic. Dat zijn de twee prominentste verdachten die worden gezocht door het VN-tribunaal in Den Haag.

Vorige week arresteerden onderzoekers van het VN-tribunaal de vroegere Servische burgemeester van Vukovar in Kroatië. Ze werden daarbij geholpen door soldaten van de SFOR.

Een functionaris van de SFOR, die niet met naam genoemd wilde worden, zei vanochtend ,,dat op dit moment een operatie aan de gang is in de Republiek Srpska''. Volgens hem zouden er ,,verliezen'' zijn, maar waren rond het middaguur nog geen nadere details bekend. Twee Britse SAS-elitesoldaten zijn gewond geraakt bij een confrontatie, ergens tussen Pale (het hoofdkwartier van Karadzic) en Han Pijesak (waar Mladic zijn hoofdkwartier had), zo heeft minister Cook van Buitenlandse Zaken in Londen bevestigd.

De confrontatie waarbij de twee doden vielen, zou hebben plaatsgehad in het noordwesten van de Republiek Srpska. Volgens een radiozender werd Simo Drljaca, een berucht politiecommandant, neergeschoten in een gevecht met soldaten van de internationale vredesmacht. Volgens deze zender zou een andere verdachte zijn gearresteerd.

SFOR heeft in het verleden kritiek gekregen omdat het zich afzijdig zou houden bij de opsporing van vermeende oorlogsmisdadigers. Over de samenwerking daarbij zijn in het verleden afspraken gemaakt tussen de NAVO en het oorlogstribunaal in Den Haag.

NRC Webpagina's
10 JULI 1997



Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)