U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

EZ wil projecten in automatisering stimuleren

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 10 JULI. Het ministerie van Economische Zaken wil na deze zomer een stimuleringsfonds oprichten voor beginnende ondernemers in de automatisering. Dat heeft H.B.M. van der Laan, plaatsvervangend directeur-generaal Industrie van het ministerie van Economische Zaken, gisteren gezegd op een jaarlijks symposium van de automatiseerder Baan. Economische Zaken onderhandelt over deelname in het fonds met Nederlandse ondernemers, onderzoekers en Amerikaanse bedrijven. Het gezamenlijk initiatief moet beginnende ondernemers in de informatie- en communicatietechnologie makkelijker toegang bieden tot financiering en expertise. Van der Laan wil nog niet zeggen welke partijen bij het initiatief betrokken worden (behalve Baan) en welke omvang het fonds krijgt.

Volgens Van der Laan zouden Nederlandse ondernemers als adviseurs hun ervaring en kennis ter beschiking moeten stellen aan beginnende ondernemers. Een vertegenwoordiger van Economische Zaken is op zoek naar Amerikaanse deelnemers voor het initiatief vanuit een kantoor in Silicon Valley, de regio waar veel toonaangevende Amerikaanse technologiebedrijven zijn gevestigd.

Het nieuwe fonds moet beginnende ondernemers ,,direct en tegen concurrerende voorwaarden'' toegang bieden tot durfkapitaal. Van der Laan hoopt dat door deelname van Amerikaanse bedrijven recente ontwikkelingen op het gebied van informatietechnologie in de Verenigde Staten direct kunnen worden meegewogen in besluiten.

De gebroeders Jan en Paul Baan, oprichters en directeuren van het gelijknamige bedrijf, leverden gisteren een eigen bijdrage aan de stimulering van het beginnend ondernemersschap met de oprichting van het zogenoemde Silicon Polder Fund (omvang: drie miljoen gulden). Met het fonds wil Baan ondernemers helpen van een goed idee een commercieel succes te maken. Volgens Van der Laan zijn ook snel groeiende bedrijven in de informatie- en communicatietechnologie (,,de juwelen in de Nederlandse kroon'') er de laatste jaren niet in geslaagd voldoende financiële midddelen te vinden voor hun expansie. Bovendien missen ze kennis die belangrijk is om internationaal te kunnen concurreren. Veel automatiseringsbedrijven lossen dit probleem op door steun (financiële middelen en expertise) te zoeken in de VS. Daardoor wordt echter ook de zeggenschap overgeheveld naar de andere kant van de oceaan.

Volgens Van der Laan is in Nederland voldoende risicodragend kapitaal voorhanden. Het probleem is echter dat daarvan onvoldoende doorstroomt naar Nederlandse bedrijven die actief zijn in de informatietechnologie en telecommunicatie. Een van de redenen dat strategische participaties in Nederlandse technologiebedrijven weinig voorkomen is volgens Van der Laan dat Nederlandse investeerders onvoldoende visie hebben op de mondiale ontwikkelingen op het gebied van informatietechnologie en telecommunicatie. Dit in tegenstelling tot de VS waar investeerders de ontwikkelingen van nabij kunnen volgen. Ook het feit dat ontwikkelingen op de Amerikaanse thuismarkt vaak doorslaggevend zijn voor de ontwikkelingen op de wereldmarkt speelt een belangrijke rol bij de bevoorrechte positie van de Amerikanen. Nederlandse investeerders zijn bovendien, in tegenstelling tot Amerikanen, niet gewend zich van nabij te bemoeien met de besluitvorming van ondernemingen waarin zij participeren.

NRC Webpagina's
10 JULI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)