U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Topman Amelio van Apple treedt af


CUPERTINO, 10 JULI. Bestuursvoorzitter Gil Amelio van Apple is afgetreden. Het veelgeplaagde Amerikaanse computerconcern is op zoek naar een nieuwe topman. Door het vertrek van Almelio kan oprichter S. Jobs bij Apple weer een belangrijkere rol gaan spelen.

Apple heeft het vertrek van zijn topman, die pas anderhalf jaar geleden werd aangesteld, gisteren bekendgemaakt. Het vertrek van Almelio is een nieuwe klap voor Apple, dat de verkopen van zijn Macintosh-computers heeft zien kelderen en zware verliezen maakt.

Almelio heeft sinds zijn aantreden onder zware druk gewerkt. Hij heeft onder meer het aantal werknemers gereduceerd met omstreeks 30 procent. Desondanks is Apple er nog altijd niet bovenop. Het tweede kwartaal van het lopende boekjaar werd eind maart afgesloten met een verlies van 708 miljoen dollar tegenover 120 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Exclusief bijzondere voorzieningen voor onder meer de reorganisaties resteerde nog altijd een verlies van 186 miljoen dollar.

Apple geeft geen verklaring voor het vertrek van Almelio, maar zegt dat de afgelopen maanden vooruitgang is geboekt ,,in het overwinnen van de crises die het voortbestaan bedreigden''. Apple was in de jaren '70 een van de pioniers op het gebied van de personal computer en wist in de jaren '80 vele gebruikers voor zich te winnen met zijn gebruiksvriendelijke Macintosh-computers.

De laatste jaren wordt Apple echter geplaagd door stagnerende verkopen en problemen met producten. Verder is er onduidelijkheid over de vervanging van het verouderde Macintosh besturingssysteem. Daar komt bij dat Apple is opgezadeld met hoge kosten. Eén van de redenen daarvoor is dat het bedrijf zowel apparatuur als bijbehorende programmatuur ontwikkelt, iets dat onder pc-makers uniek is.

De leiding van Apple wordt voorlopig waargenomen door financieel directeur Fred Anderson. Oprichter Jobs krijgt een functie als adviseur. Jobs was in 1985 met ruzie bij Apple vertrokken, maar is weer binnengehaald toen Apple eind vorig jaar het bedrijf Next overnam dat eveneens door Jobs was opgericht. (APE, AFP).

NRC Webpagina's
10 JULI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)