` Inhoud Korte berichten
U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Varkenspest treft Belgisch bedrijf
BRUSSEL, 1 JULI. In het Belgische Bocholt, enkele kilometers over de grens bij Weert, is een geval van klassieke varkenspest geconstateerd. Dat heeft het Belgische ministerie van Landbouw vanmorgen bekendgemaakt. Dierenartsen zijn inmiddels naar het getroffen bedrijf gegaan, waar 4.000 varkens worden gehouden. Zij trachten te onderzoeken wat de herkomst van de besmetting is, zo zei minister Pinxten (Landbouw) vanochtend.

President Albanië erkent nederlaag
TIRANA, 1 JULI. President Sali Berisha van Albanië heeft gisteren erkend dat zijn Democratische Partij een nederlaag heeft geleden bij de parlementsverkiezingen van zondag. Hij suggereerde dat hij zal aftreden. Oppositieleider Fatos Nano eiste dat aftreden gisteren.

Bezwaar Londen tegen het Verdrag van Amsterdam
BRUSSEL, 1 JULI. Groot-Brittannië weigert het Verdrag van Amsterdam te aanvaarden zoals dat door het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie na de top van de Europese staats- en regeringsleiders is opgesteld. Londen gaat niet akkoord met een artikel in de tekst van het 'Schengen'-protocol bij het verdrag. Gisteren is voor het meningsverschil over wat precies in Amsterdam is afgesproken, geen oplossing gevonden tijdens een bijeenkomst van de ambassadeurs van de EU-lidstaten.

Bewindvoerder drugszaak stopt na bedreiging
AMSTERDAM, 1 JULI. Na ernstige bedreigingen uit Nederland heeft een Belgische registeraccountant zijn werk neergelegd. Hij was als voorlopig bewindvoerder aangesteld bij het bedrijf Woestijnwind in Melle. De eigenaar daarvan zit vast wegens export van 1.400 kilo cocaïne naar Nederland.

Gijzeling in Duitse gevangenis
LÜBECK, 1 JULI. In een gevangenis in de Noord-Duitse stad Lübeck houdt een 23-jarige gedetineerde een justitie-ambtenaar in gijzeling om zijn vrijlating af te dwingen. Volgens nog onbevestigde berichten is de gijzelaar de echtgenote van de hoofdofficier van justitie in Lübeck.

Ramaker wordt ambassadeur VN
DEN HAAG, 1 JULI. Drs. J. Ramaker wordt de nieuwe ambassadeur bij de Verenigde Naties in New York. Hij volgt dr. N. Biegman op, die als ambassadeur de overstap maakt naar de NAVO in Brussel. Biegman wordt tegelijkertijd permanent vertegenwoordiger bij de West-Europese Unie (WEU), de beoogde defensiepoot van de EU.

'Karadzic zet coup op touw'
PALE, 1 JULI. Biljana Plavsic, de president van de Servische Republiek in Bosnië, heeft radicalen in haar eigen aanhang beschuldigd van pogingen haar af te zetten. Plavsic beschuldigde met name haar voorganger, Radovan Karadzic, die achter de schermen nog veel invloed geniet. Plavsic zei dat Karadzic ,,een coup'' tegen haar op touw zet.

Voor moord op kinderen drie jaar
HAARLEM, 1 JULI. De rechtbank in Haarlem heeft het Hoofddorpse echtpaar dat in januari zijn drie kinderen vermoordde gisteren veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. De straf is conform de eis van de officier van justitie.

Vitesse-spelers naar Tenerife
ROTTERDAM, 1 JULI. Roy Makaay en Ferdi Vierklau spelen volgend seizoen voor de Spaanse voetbalclub Tenerife. Beide internationals zijn afkomstig van Vitesse. Aanvaller Makaay (22) tekende voor zes jaar, verdediger Vierklau (24) voor zeven jaar.

NRC Webpagina's
1 JULI 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)