U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    S P O R T  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s


Volleyball World Wide
Volleyballers verrassen met winst op aartsrivaal

Door onze sportredactie
ROTTERDAM, 1 JULI. De nationale mannenvolleybalploeg is de finaleronde om de World League begonnen met een overwinning. In Moskou werd aartsrivaal Italië gisteren verslagen met 3-1 (15-11 15-13 8-15 15-10).

Voor Nederland kwam de zege als een verrassing. Geen wonder dat het gezicht van bondscoach Toon Gerbrands na afloop van het duel glom. Zijn collega Paulo de Freitas keek daarentegen zorgelijk.

De Braziliaanse opvolger van de Argentijnse succescoach Julio Velasco had daar alle reden voor. Met Giani en Gravina heeft hij weliswaar een middenduo van wereldklasse, aan de buitenkant en bij de service-ontvangst is het niveau een stuk minder. Italië, dat net als Nederland bezig is met het opbouwen van een nieuw team, speelde niet geweldig maar leek niettemin te ontsnappen tegen Oranje.

Dat had te maken met het uitvallen van Olof van der Meulen. De Friese libero, die in Japan zijn toekomst financieel zekerheid gaat geven, kreeg aan het einde van de tweede set weer last van de rechter schouder. Na de eerste technische time-out in de derde set achtte de medische staf het verstandiger Van der Meulen naar de kant te halen. Mark Broere werd zijn vervanger.

Broere deed het vorige week in Havana in een duel tegen Cuba meer dan behoorlijk, nu was zijn inbreng te verwaarlozen. Dat zorgde, met Richard Schuil die van een enkelblessure revalideert, voor een nieuw probleem. Het werd met bewonderenswaardig improvisatievermogen opgelost. De Italianen, die tot 2-1 in sets terugkwamen en in de vierde een 5-2 voorsprong namen, lieten zich compleet verrassen door Nederland.

Gerbrands stuurde met Mike van de Goor een derde middenman het veld in en liet in combinatie met hem de degelijke passer Jochem de Gruijter voor de back-up achterin opdraven.

Bas van de Goor en Henk-Jan Held vielen behalve door het midden beurtelings ook aan de buitenkant aan, Guido Görtzen bleef vol overtuiging door of over de Italiaanse handen heenslaan. Mike van de Goor toonde zijn waarde blokkerend en serverend. Bovendien bleven de 'echte nieuwelingen' in de basis, spelverdeler Misha Latuhihin en passer-loper Reinder Nummerdor, voortreffelijk overeind. Zij werkten zodoende hard aan een eigen Italiaanse profcarrière.

,,Ik geloof niet dat we ooit eerder met 3-1 van ze hebben gewonnen'', dook aanvoerder Bas van de Goor, andermaal indrukwekkend met de 3-meteraanval door het midden, in zijn herinnering. ,,We raakten twee keer ver achter maar kwamen toch goed terug. Dat is mooi. Het gaat nog met pieken en dalen, maar die dalen camoufleren we heel redelijk.''

Op de openingsdag van de finale om de World League versloeg gastheer Rusland Bulgarije met 3-2. Cuba was gisteren in Moskou veel te sterk voor de nationale ploeg van Brazilië: 3-0.

NRC Webpagina's
1 JULI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)