U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
Another Woman

PIETER STEINZ
In Woody Allens nieuwste film, Everyone Says I Love You, luistert de jonge hoofdpersoon voor de lol de ontboezemingen af van een patiënte bij de psychiater. Later in de film geeft ze informatie uit het gat in de muur door aan haar vader, die de vrouw met zijn kennis van haar intiemste wensen en dromen in een handomdraai weet te verleiden - tot hilariteit van de kijker.

In het negen jaar oudere Another Woman gaat Allen uit van een vergelijkbare situatie, maar zonder er een lolletje van te maken. De vijftigjarige Marion, prachtig gespeeld door Gena Rowlands (echtgenote en steractrice van de in 1989 overleden John Cassavetes), raakt volledig uit balans wanneer ze via de radiatoren in haar werkappartement de gesprekken opvangt tussen een jonge vrouw (Mia Farrow) en haar psychiater. De twijfels en de zelfanalyses van de patiënte zetten haar aan het denken over haar eigen leven, dat steeds leger en liefdelozer begint te lijken. Bij iedere monoloog vanuit de behandelkamer komt een nieuwe onaangename herinnering boven; en alsof de duvel ermee speelt, valt tegelijkertijd haar gezapige, kille bestaan in scherven uiteen: haar broer blijkt minder liefhebbend dan ze altijd heeft gedacht, en haar tweede echtgenoot (Ian Holm) heeft een verhouding met haar beste vriendin.

Door de hypnotische cameravoering (van Sven Nykvist, de rechterhand van Allens grote voorbeeld Ingmar Bergman) en het vloeiend in elkaar overlopen van dromen, angstvisioenen en scènes uit heden en verleden doet Another Woman nog het meest denken aan Dickens' Christmas Carol. Marion is geen doorsnee Scrooge, haar karakterfout is emotionele vrekkigheid. Maar de geesten waardoor ze bezocht wordt, zijn even confronterend en behoeden haar uiteindelijk net op tijd voor een dorre toekomst.

Another Woman is een van Woody Allens 'serieuze komedies', ondanks enkele lichte momenten meer verwant met Interiors (1978) en September (1987) dan met monter gefilmde identiteitscrises als Manhattan (1980) en Hannah and her Sisters (1986). De gulle lach is opgeofferd aan het brok in de keel; maar na tachtig sublieme minuten zullen alleen de steenhartigen daarover klagen.

Another Woman (Woody Allen, VS, 1988). BBC1, 1.15-2.45u.

NRC Webpagina's
1 JULI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)