U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Onzekere tijd voor concurrentie


A2000 en Casema blijven ondanks het gebruik van eigen verbindingen evenals andere nieuwe aanbieders nog afhankelijk van PTT Telecom. De laatste moet namelijk het telefoonverkeer met bestemmingen buiten het eigen abonneebestand van de kabelaar afleveren. Minister Jorritsma (Verkeer) besliste vorige week dat PTT Telecom daarvoor voorlopig 3,6 cent per minuut in rekening mag brengen.

Enertel is niet het enige bedrijf dat internationaal bellen zal aanbieden via een viercijferige code. Andere aanbieders doen dat zelfs al vanaf vandaag, maar zij richten zich in de eerste plaats op de zakelijke markt. Voor de alliantie Global One (Deutsche Telekom, France Télécom en het Amerikaanse Sprint) bijvoorbeeld is volgens directeur W. van Eck met name het versturen van een groot aantal rekeningen aan kleine gebruikers onrendabel.

Volgens Ketelaars is de viercijferige code voor binnenlands gebruik te omslachtig. Het zal ook nog even duren voordat Enertel een telefoonverbinding tot in huis via het eigen netwerk kan bieden. Casema, de grootste deelnemer in de alliantie, experimenteert met de zogeheten Cable/Dect technologie, een kastje (kosten 800 gulden) dat wordt aangesloten op de kabel en in en rondom het huis onder meer draadloze telefoongesprekken mogelijk maakt. Directeur H. de Goede van Casema verwacht met deze apparaatjes ,,in een periode van een jaar of zes'' telefonie te kunnen gaan bieden aan 20 procent van zijn 1,2 miljoen abonnees. Casema experimenteert met de nieuwe techiek mede ten behoeve van de andere deelnemers in Enertel. Als de proef in Leidschendam, waaraan 300 vrijwilligers deelnemen, succesvol verloopt zal Casema begin november honderdduizend Utrechtenaren kabeltelefonie tegen betaling gaan bieden.

Tot die tijd bellen de abonnees van Enertel in hun huiskamer via een PTT-lijn. Enertel betaalt PTT Telecom 3,6 cent voor het opzetten van een gesprek en 7,1 cent voor de afhandeling daarvan. Volgens Ketelaars laten die tarieven voldoende ruimte voor een verlaging van tien tot vijftien procent in vergelijking met de huidige tarieven van PTT Telecom. Niet iedereen denkt daar zo over. ,,Door de schrikbarend hoge tarieven die PTT Telecom in rekening mag brengen voor gebruik van zijn netwerk is het praktisch onmogelijk op de consumentenmarkt te concurreren'', zegt directeur K. van der Meulen van Telfort, een samenwerkingsverband van de Nederlandse Spoorwegen en British Telecom. De alliantie heeft evenals Enertel een viercijferige code (1616) verkregen waarmee telefoonverkeer vanaf PTT Telecom naar het eigen netwerk kan worden overgeheveld. Van der Meulen: ,,Die code heeft nu weing zin.'' Telfort verkiest vooralsnog de zakelijke markt.

De tarieven voor gebruik van het PTT-netwerk zijn niet de enige factor die ervoor zorgt dat nieuwkomers op de Nederlandse markt een zware en onzekere tijd tegemoet gaan. Een van de problemen voor de nieuwkomers is dat klanten van PTT Telecom pas vanaf begin 1999 met behoud van telefoonnummer kunnen overstappen naar de concurrentie. De stormachtige technologische ontwikkelingen op het gebied van telecommunicatie bezorgen de nieuwkomers de bijbehorende onzekerheid.

Zo strooit de opkomst van mobiele telefonie twijfels omtrent de vraag of de investeringen in het vaste net kunnen worden terugverdiend. Van der Meulen: ,,Draadloze verbindingen zijn over een paar jaar een prima instrument om de hoge lokale tarieven van PTT Telecom te omzeilen.'' Telfort en Enertel zijn beiden in de race voor een van de twee vergunningen voor mobiele telefonie die na deze zomer geveild zullen worden. ,,Je kunt je afvragen of een dienst in zijn nadagen (telefonie via vaste verbindingen, red.) bij uitstek het middel is om marktaandeel te winnen van een efficiënte dominante marktpartij'', zegt partner F. van Iersel van het adviesbureau Stratix. ,,Omdat spraakverkeer in toenemende mate naar de ether verhuist zou het mij niet verbazen als de mobiele en niet de vaste verbindingen gaan zorgen voor de echte liberalisering.'' Een bijkomend probleem voor de kabelmaatschappijen is dat de investeringen in telefoonverbindingen niet altijd stroken met de opbouw van een positie op het gebied van Internet, een snelgroeiende dienst waarvoor kabel bij uitstek geschikt wordt geacht. De apparaten die Casema zal installeren voor kabeltelefonie kunnen nu nog niet gebruikt worden voor Internet, zo erkende een woordvoerder van toeleevrancier Ericsson vanmorgen. Ook bij A2000 sluiten de investeringen in telefonie bepaald niet naadloos aan op de Internet-plannen. Het bedrijf wil dit najaar ook Internetverbindingen gaan aanbieden. Maar de abonnee die beide diensten afneemt zal naast een kastje voor telefonie een modem moeten hebben.

NRC Webpagina's
1 JULI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)