U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

MTV moet op Haagse kabel wijken voor TMF

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 1 JULI. Het Europese muziekstation MTV moet vanaf september op het Haagse kabelnet plaatsmaken voor de Nederlandse muziekzender TMF. Dat staat in het advies 'TV-kabelplan 1997-1998' van de Haagse Programmaraad.

De raad baseert zijn beslissing op kijkersonderzoek, waaruit blijkt dat TMF populairder is bij jongeren dan MTV. In april heeft Casema bij televisiekijkers tussen de 12 en 34 jaar in Utrecht en Voorburg, waar beide zenders worden doorgegeven, onderzocht welke muziekzenders de voorkeur heeft. Het bleek dat in vrijwel alle leeftijdsgroepen een duidelijke voorkeur bestaat voor TMF.

Het advies van de Programmaraad aan de Haagse kabelexploitant Casema is bindend. Alleen als de exploitatie van het kabelnet door de beslissing gevaar loopt, mag Casema van het advies afwijken. De Programmaraad is in juni in het leven geroepen en bestaat uit elf Hagenaren uit verschillende geledingen van de maatschappij. De raad controleert de samenstelling van het basispakket van de Haagse kabel, omdat de Haagse gemeenteraad sinds de verkoop van het kabelnet aan Casema hierover geen zeggenschap meer heeft.

MTV is teleurgesteld. ,,Het is bijzonder zuur als je na tien jaar investeren in de markt op een achternamiddag van de kabel wordt gegooid'', zegt directeur Benelux J. Nieuwenhuis. Hij betreurt het dat MTV niet is gehoord door de Programmaraad. Al in 1996 werd in Den Haag een onderzoek gedaan naar de populariteit van beide zenders bij jongeren. Toen kwam MTV nog als populairste uit de bus en werd besloten alleen MTV door te geven. Volgens een woordvoerder van TMF was dat het gevolg van het feit dat bij het onderzoek alleen jongeren van zestien jaar en ouder waren ondervraagd.

NRC Webpagina's
1 JULI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)