U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Concurrenten van PTT Telecom melden zich massaal op de telecommarkt, die vandaag is vrijgegeven.

Concurrentie duikt op telecom

Door onze redacteur MICHIEL VAN NIEUWSTADT
ROTTERDAM, 1 JULI. Met een grootschalige reclamecampagne presenteren Nederlandse concurrenten van PTT Telecom zich vandaag aan de consument. Dat mag, want vanaf vandaag is ook het laatste restje van de Nederlandse markt voor telecommunicatie vrijgegeven: voor het eerst mag telefonie over vaste lijnen worden aangeboden naast voormalig monopolist PTT Telecom. Met de liberalisering loopt Nederland een half jaar vooruit op de meeste andere lidstaten in de Europese Unie.

Enertel, een alliantie van energie- en kabelbedrijven die gezamenlijk 70 procent van de Nederlandse huishoudens bedient, neemt in het mediageweld het voortouw met advertenties op radio, televisie en in de dagbladen. De eerste dienst volgt pas over twee weken. Klanten van Enertel kunnen vanaf 15 juli besparen op hun telefoonrekening naar het buitenland. Dit najaar kan ook binnen Nederland gebeld worden. Wie zich morgenochtend inschrijft als klant kan volgens algemeen directeur A. Ketelaars van Enertel nog morgenavond met zijn eigen toestel en een viercijferige code (1600) goedkoper naar het buitenland bellen. Volgens Enertel bedraagt de besparing ten minste vijf procent. Voor veelbellers kan de korting oplopen tot 25 procent. Formeel moet maandelijks meer dan 100 gulden aan buitenlandse gesprekken besteed worden maar, zo liet Ketelaars gisteren doorschemeren, daaraan wordt niet strak de hand gehouden.

Ook de kabelmaatschappij A2000 heeft op de valreep invulling gegeven aan de concurrentie met PTT Telecom. Inwoners van Purmerend kunnen vanaf vandaag tegen betaling via de kabel bellen naar een bestemming binnen en buiten Nederland. Zaanstad, Hilversum en de eerste aansluitingen in Amsterdam volgen later dit jaar. Nederlands grootste kabelmaatschappij Casema heeft vanmorgen in Leidschendam zijn eerste klant binnengehaald. Een prijzenslag staat vooralsnog niet hoog op de agenda. De abonnements- en gesprekstarieven van A2000 verschillen binnen Nederland weinig van die van PTT Telecom. Wel biedt A2000 een paar gratis extraatjes, zoals de mogelijkheid telefoonnummers te blokkeren. Internationaal bellen is volgens de kabelmaatschappij wèl goedkoper, 15 tot 20 procent.

In tegenstelling tot andere nieuwkomers die vooralsnog tegen betaling gebruik maken van de lijnen van PTT Telecom benutten A2000 en Casema met ingang van vandaag ook het eigen net. Via een kastje thuis wordt het signaal van de telefoon geschikt gemaakt voor kabeltransport.

NRC Webpagina's
1 JULI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)