U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s


Sociaal-Economische Raad


Aanvullend pensioen fors populairder

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 1 JULI. Bijna één op de tien mensen heeft geen aanvullende pensioenvoorziening. Het aantal is de afgelopen tien jaar sterk gedaald; in 1985 had 18 procent van de werknemers geen aanvullende pensioenvoorziening.

Dit is het resultaat van onderzoek dat in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en de Sociaal-Economische Raad (SER) is uitgevoerd. Het onderzoek 'Witte vlekken op pensioengebied' is vanmorgen gepresenteerd door SER-lid prof. L.F. van Muiswinkel.

Het onderzoek is een vervolg op het onderzoek naar de zogenoemde witte vlekken dat de Pensioenkamer in 1987 uitvoerde. Met 'witte vlek' wordt het ontbreken van een aanvullende pensioenvoorziening bedoeld.

Naar schatting 488.000 werknemers missen de aanvullende pensioenvoorziening: 9 procent van de 5,3 miljoen werknemers inclusief ambtenaren tussen de 25 en 65 jaar. In 1985 hadden 600.000 van de 3,6 miljoen werknemers geen aanvulling op hun AOW. Het type pensioen en de grootte ervan is niet onderzocht.

Wat de SER betreft is het ontbreken van een aanvullend pensioen voor 400.000 van de 488.000 mensen die dit niet hebben ,,maatschappelijk ongewenst''. De onderzoekers doelen daarbij op het ten onrechte uitsluiten van bepaalde groepen pensioengerechtigden, bijvoorbeeld omdat ze te jong zouden zijn of te kort zouden werken.

Van de groep werknemers zonder pensioenvoorziening is 65 procent vrouw. Ruim de helft (56 procent) heeft een flexibel contract, 43 procent is korter dan twee jaar in dienst, 38 procent is tussen de 25 en 29 jaar en 30 procent heeft een jaarinkomen van minder dan 35.000 gulden. Allen werken in de marktsector en ruim de helft (57 procent) in bedrijven met minder dan vijftig werknemers.

Volgens Van Muiswinkel zal de witte vlek (het aantal mensen zonder aanvullende pensioen) de komende jaren kleiner worden, hoewel het aantal werknemers stijgt dat een flexibel contract heeft en daardoor moeilijk pensioen kan opbouwen. Staatssecretaris De Grave (Sociale Zaken), die het onderzoek in ontvangst nam, meent dat de 9 procent die boven AOW niets heeft ,,nog altijd te veel'' is. ,,Vooral omdat zeventig procent van de werknemers zonder aanvullend pensioen werkt bij bedrijven die wel pensioenvoorzieningen kennen'', aldus De Grave.

Bijna driekwart van alle bedrijven en instellingen hebben een collectieve pensioenvoorziening. De meest genoemde reden voor het niet hebben van een pensioenvoorziening voor het personeel is dat het om een (zeer) klein bedrijf gaat (48 procent), dat zo'n regeling te duur is (14 procent), dat het bedrijf pas gestart is (12 procent) of dat de werknemers geen interesse hebben in een aanvullende pensioenvoorziening (5 procent).

NRC Webpagina's
1 JULI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)