` Inhoud Korte berichten
U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Bundesbank wil dollars herwaarderen
AMSTERDAM, 17 JUNI. De centrale bank van Duitsland, de Bundesbank, wil nog dit jaar haar dollarreserves voor een hogere waarde in de boeken zetten. Dit heeft Ernst Welteke, lid van de Bundesbank-directie, tegenover het Duitse Handelsblatt gezegd. Welteke wilde niet aangeven met hoeveel de reserve wordt opgewaardeerd en ook niet of de winst daarvan aan de overheid wordt overgemaakt.

KPN splitst concern: post en telecom
ROTTERDAM, 17 JUNI. Koninklijke PTT Nederland (KPN) wordt gesplitst in twee ondernemingen. Vanaf het voorjaar van 1998 zullen PTT Post en PTT Telecom voortbestaan als twee afzonderlijke bedrijven met elk een eigen beursnotering. Dat is vanmorgen bekendgemaakt. De houdstermaatschappij KPN, waaronder PTT Telecom en PTT Post nu ressorteren, wordt opgeheven. De circa vijfhonderd arbeidsplaatsen van de holding in Groningen worden verdeeld over de werkmaatschappijen.

Londen en Dublin staken gesprek na moord op agenten
LONDEN, 17 JUNI. De regeringen van Groot-Brittannië en Ierland hebben hun pogingen om het vastgelopen Noord-Ierse vredesproces weer vlot te trekken gisteren voorlopig gestaakt na de moord op twee politie-agenten in Noord-Ierland. De twee agenten die in het plaatsje Lurgan, ten zuidwesten van Belfast, wandelend hun ronde deden, werden van dichtbij in het achterhoofd geschoten door twee vermomde terroristen.

'Pol Pot moet voor VN-gerecht'
PHNOM PENH, 17 JUNI. De regering van Cambodja zal de Verenigde Naties vragen een bijzonder tribunaal op te richten om Pol Pot, de voormalige leider van de Rode Khmer onder wiens bewind meer dan één miljoen Cambodjanen het leven lieten, te berechten. Dat hebben de beide co-premiers van Cambodja, Hun Sen en prins Norodom Ranariddh, vandaag laten weten. Ranariddh zegt ervan overtuigd te zijn dat Pol Pot ,,binnen 48 uur'' gevangen wordt genomen; ,,95 procent'' van de Rode Khmer zou op het punt staan te deserteren.

Kritiek officieren op Sorgdrager
DEN HAAG, 17 JUNI. De officieren van justitie, verantwoordelijk voor de criminele inlichtingendiensten bij de politie, vinden dat minister Sorgdrager (Justitie) onaanvaardbaar streng is opgetreden tegen hun collega C. van der Voort. Deze kreeg van Sorgdrager te horen dat hij zich niet op het parket mag vertonen in afwachting van een onderzoek naar zijn rol bij het vernietigen van politiedossiers in de zogeheten balpenmoordzaak.

'Geen vervolging staat bij milieu'
DEN HAAG, 17 JUNI. Het kabinet vindt dat de staat niet strafrechtelijk aansprakelijk moet worden gesteld voor overtredingen van bijvoorbeeld de milieuwetgeving. Dat zou leiden tot ,,ongewenste tegenstellingen binnen de regering'', zo stelt minister Sorgdrager.

Files kosten 1,58 miljard gulden
DEN HAAG, 17 JUNI. De economische schade als gevolg van files bedroeg in 1996 ruim 1,58 miljard gulden. In vergelijking met 1995 is dit een lichte stijging van ongeveer 39 miljoen gulden. Dit blijkt uit de studie die het onderzoeksbureau NEA verrichtte in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Peter Graf terug naar gevangenis
BONN, 17 JUNI. Peter Graf kan zijn straf gaan uitzitten. Het Duitse openbaar ministerie heeft het hoger beroep tegen de vader van tennisster Steffi ingetrokken. Peter Graf werd eerder dit jaar veroordeeld tot drie jaar en negen maanden gevangenisstraf wegens belastingontduiking. In afwachting van het hoger beroep was Graf op vrije voeten gesteld.

NRC Webpagina's
17 JUNI 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)