U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Rolinco gokte met prognose koersval mis

Door onze redacteur MENNO TAMMINGA
ROTTERDAM, 17 JUNI. Het beleggingsfonds Rolinco heeft in april mis gegokt met de verwachting dat de koersen op de effectenbeurzen zouden instorten en heeft daardoor zijn beleggingsrendement scherp zien terugvallen ten opzichte van vergelijkbare fondsen.

Rolinco (5,8 miljard gulden vermogen) wordt beheerd door de Robeco Groep. Het fonds verkocht in april op grote schaal aandelenbeleggingen. Op deze manier bouwde Rolinco een voorraad op van nauwelijks renderend kasgeld dat eind april 17 procent was van het vermogen.

Als gevolg daarvan miste het fonds de koersstijgingen die juist op dat moment in Amerika en Europa kwamen opzetten. Inmiddels is de voorraad liquiditeiten weer terug naar een niveau van 3,5 procent van het vermogen, zo zegt een woordvoerder van de Robeco Groep. De beheerder van het fonds, drs. G. de Bruin, rekende op een koerscorrectie, die kwam niet en toen is hij snel gaan veranderen, aldus de woordvoerder.

Uit cijfers van de financiële adviesfirma Iris, waarin de Rabobank en Robeco samenwerken, blijkt dat Rolinco na vijf maanden dit jaar de op twee na slechtste resultaten had van twaalf grote Nederlandse beleggingsfondsen die in internationale aandelen investeren. Tot en met de maand mei boekte Rolinco een rendement van 18,5 procent. Dat was minder dan de graadmeter van de wereldbeurzen, die Rolinco juist poogt te verslaan. Deze graadmeter steeg de eerste vijf maanden met 20,9 procent.

Rolinco heeft anderhalf jaar geleden zijn beleggingsbeleid omgegooid om zich te concentreren op een kleiner aantal, snel groeiende bedrijven. De ommezwaai volgde op achterblijvende beleggingsresultaten bij de twee vlaggeschepen van de Robeco Groep, de fondsen Robeco en Rolinco, die allebei in internationale aandelen beleggen. Fondsbeheerder De Bruin van Rolinco heeft als enige belegger bij een Robeco-fonds een grote mate van vrijheid en kan afwijken van het beleggingsbeleid zoals dat wordt uitgezet door het beleggingscomité (Investment Policy Committee) van Robeco.

Vorig jaar trok Rolinco de aandacht door extra geld te lenen om nog meer te beleggen dan het vermogen dat de aandeelhouders hadden ingelegd. Dat beleid werd in de loop van dit jaar volledig gewijzigd uit vrees voor een rentestijging en daarmee gepaard gaande verkoopgolf op de aandelenmarkt.

Vorig jaar zorgde een vergelijkbare actie bij het Amerikaanse Magellan Fund, 's werelds grootste particuliere aandelenfonds, voor de nodige ophef. Vermogensbeheerder J. Vinik speculeerde er vorig jaar op dat de markt zou instorten. Hij verkocht op grote schaal aandelen en kocht effecten met een vaste rente om zich tegen een koersval op de aandelenmarkt te beschermen. De koersen op de aandelenmarkt gingen vervolgens juist de andere kant op. De actie kostte zijn firma rendement, goodwill en uiteindelijk ook Vinik zijn baan.

NRC Webpagina's
17 JUNI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)