` Inhoud Korte berichten
U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Clinton wil een dialoog over raciale verzoening
WASHINGTON, 16 JUNI. De Amerikaanse president Bill Clinton heeft zaterdag opgeroepen tot een nationale dialoog over rassenvraagstukken. Op zijn initiatief zullen het komende jaar door de hele Verenigde Staten discussiebijeenkomsten en conferenties worden belegd om de verdeeldheid tussen de rassen te bespreken. Clinton wil raciale verzoening tot een hoofdpunt van zijn tweede ambtstermijn maken, aldus zijn staf.

Islamitische landen vormen samenwerkingsverband D-8
ISTANBUL, 16 JUNI. In de Turkse stad Istanbul is gisteren de D-8 (Developing-8) opgericht, een economisch samenwerkingsverband van acht islamitische landen: Bangladesh, Egypte, Indonesië, Iran, Maleisië, Nigeria, Pakistan en Turkije. De D-8, een initiatief van de Turkse moslimfundamentalistische premier, Necmettin Erbakan, is het meest concrete voorbeeld van de wens van diens Welvaartspartij de banden met de islamitische wereld aan te halen en de eenzijdige oriëntatie van Turkije op het Westen te verbreden.

Politie pakt 300 demonstranten op bij Eurotop
AMSTERDAM, 16 JUNI. De Amsterdamse politie heeft afgelopen nacht driehonderd zich 'autonomen' en 'chaoten' noemende extreemlinkse punkers aangehouden. De arrestanten, voornamelijk buitenlanders, zijn naar huizen van bewaring in het hele land gebracht. De politie zette de groep demonstranten bij de Eurotop vast op grond van artikel 140 van het Wetboek van Strafrecht, dat deelname aan een criminele organisatie strafbaar stelt. De advocaat mr. M. Wijngaarden, die een aantal arrestanten bijstaat, noemt het optreden van justitie ,,bespottelijk''. Hij spreekt van ,,een noodgreep om potentiële lastpakken een paar dagen van de straat te houden''. Justitie hanteert het wetsartikel alleen omdat de plek waar de arrestanten demonstreerden, niet onder de noodverordening die tijdens de top in delen van de stad geldt, valt, meent hij. Hij wil bij de rechter-commissaris onmiddellijke invrijheidsstelling eisen.

Weer 22 moorden in Algerije
ALGIERS, 16 JUNI. Bij drie moordpartijen in en rond Algiers, de hoofdstad van Algerije, zijn zaterdag ten minste 22 mensen om het leven gekomen. De aanslagen zouden het werk zijn van moslimextremisten en zijn de gewelddadigste sinds de algemene verkiezingen van 5 juni.

Internationale klopjacht drugs
ROTTERDAM, 16 JUNI. Bij een actie tegen drugsrunners in Nederland, België en Frankrijk zijn dit weekeinde 109 verdachten aangehouden. Bijna negen kilo softdrugs en ruim drie kilo heroïne werden in beslag genomen. Ook werden 32 steek- en vuurwapens aangetroffen.

Franjo Tudjman wint verkiezingen
ZAGREB, 16 JUNI. President Franjo Tudjman heeft - geheel volgens verwachting - met grote overmacht de presidentsverkiezingen in Kroatië gewonnen. Volgens de voorlopige uitslag kreeg Tudjman 61,2 procent van de stemmen.

Airbus/Boeing
PARIJS, 16 JUNI. Airbus-voorzitter Jean Pierson beschuldigt de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing van monopolievorming. Dit blijkt uit de overname van McDonnell Douglas, alsmede het beleid Amerikaanse vliegmaatschappijen met exclusieve contracten voor 20 jaar aan zich te binden.

NRC Webpagina's
16 JUNI 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)