U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    O P I N I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

H O O F D A R T I K E L :
TV-geweld


GEWELD OP DE televisie blijft de mensen bezighouden. Volgens een recent kijk- en luisteronderzoek blijkt driekwart van de kijkers wel eens het hoofd te schudden bij bepaalde scènes die de jeugd worden voorgeschoteld. Zestig procent van de respondenten is voorstander van een ethische code. Men is op zijn wenken bediend. Aan de vooravond van Kameroverleg over de bescherming van jeugdigen tegen audio-visueel geweld heeft de publieke omroep een gedragscode gepresenteerd. Alle tv-programma's zullen worden ingedeeld in categorieën.

De meeste klachten hebben overigens betrekking op het Journaal en de commerciële omroepen. Het tv-nieuws is om principiële redenen uitgezonderd van de keuring en de commerciële omroep valt goeddeels buiten de Nederlandse regelmacht. Dank zij een ingenieuze U-bochtconstructie ressorteert een kwart van de Nederlandse omroepmarkt formeel onder het groothertogdom Luxemburg. Daar heeft men weinig last van Nederlands tv-geweld, dus dat heeft geen hoge prioriteit. Idem dito met sponsoring en sluikreclame.

Er doemen overigens Europeesrechtelijke wolken op boven deze comfortabele positie voor RTL 4 en 5. Het land waar de zender staat is niet alleenzaligmakend, zo blijkt uit een uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese gemeenschappen van september vorig jaar tegen het Verenigd Koninkrijk. Daaruit blijkt volgens sommige deskundigen dat de RTL-zenders onder de Nederlandse mediawetgeving behoren te vallen. De hoofdredactie van de formeel Luxemburgse uitzendingen heeft immers hier plaats.

DE BESTRIJDING van tv-geweld blijft dweilen met de kraan open. Daarom wordt wel, naar Amerikaans voorbeeld, gepleit voor het inbouwen van een zogeheten v(iolence)-chip in tv-toestellen. Deze chip moet ouders in staat stellen het tv-aanbod voor hun kinderen elektronisch te doseren. Dit sluit logisch aan bij de geweldskeuring die de publieke omroep gaat invoeren. Toch past scepsis, al was het alleen omdat een blokkeringssysteem slechts zin heeft op Europese schaal terwijl aan een gezamenlijke keuring belangrijke onderlinge cultuurverschillen in de weg staan. En zou het werkelijk helpen? Gezinnen die het meest zouden zijn gebaat bij de v-chip zullen er mogelijk juist het minst gebruik van maken. Het valt te betwijfelen of ouders die hun kinderen in het algemeen toch al verwaarlozen, er geld en moeite voor over hebben om blokkeringsmiddelen aan te schaffen en te gebruiken.

Vooral op Internet kan men zich bij bepaalde filtertechnieken nog wel iets voorstellen als hulpmiddel voor ouders om hun kroost veilig langs de ergste stormen 'cybersmut' te sturen. Toch valt vooral te verwachten dat elke elektronische hinderpaal voornamelijk als een uitdaging werkt op kleine computerfanaatjes om hem (en hun ouders) te slim af te zijn. Van belang blijft vooral kinderen te leren dat de controleknop niet zit in wetten of techniek - en zelfs niet in omroepcodes - maar in hun eigen hoofd en hart.

NRC Webpagina's
29 MEI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)