U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Omroep: code tegen geweld

Door een onzer redacteuren
HILVERSUM, 29 MEI. De publieke omroep heeft een gedragscode ontwikkeld om minderjarigen te beschermen tegen geweld, drugs, seks en racisme op televisie. Programma's zullen worden ingedeeld in leeftijdscategorieën die bepalen op welk tijdstip een programma mag worden uitgezonden.

Staatssecretaris Nuis (media) had de publieke omroepen om zo'n code verzocht. De programmadirecteuren van de verschillende omroepen zullen de programma's beoordelen.

De criteria die hierbij worden gehanteerd zijn bijvoorbeeld 'onnodig en niet functioneel geweld, respectievelijk geweld dat wordt aangewend als een negatief en destructief middel' of 'gebruik van drugs dat als uitsluitend aantrekkelijk, respectievelijk onschadelijk wordt voorgesteld'. De definitieve tekst van de gedragscode moet nog worden opgesteld. Programma's die geschikt zijn voor kijkers vanaf twaalf jaar zullen na zeven uur 's avonds worden uitgezonden, programma's die geschikt zijn voor kijkers vanaf zestien jaar na acht uur. Maar volgens een woordvoerder zal de gedragscode weinig invloed hebben op de huidige programmering. Kijkers die het niet eens zijn met de leeftijdskwalificatie van de programmadirecteuren kunnen zich wenden tot een commissie van toezicht van de publieke omroep. De commissie kan sancties (variërend van een waarschuwing tot een geldboete) opleggen op basis van toetsing achteraf. In laatste instantie kunnen zij zich wenden tot een college van beroep waarin externe deskundigen zitten. De NOS is van mening dat deze vorm van zelfregulering effectiever is dan het oprichten van een nieuw instituut.

Maar het CDA vindt dat de publieke omroep niet zelf de programma's kan beoordelen. Tweede Kamerlid M. Soutendijk hield vanmorgen in het KRO-programma Ontbijt TV een pleidooi voor een onafhankelijk instituut dat zowel tv-programma's als films toetst. Uit een onderzoek van de Universiteit van Twente blijkt dat ook een grote meerderheid van de Nederlanders vindt dat een onafhankelijke instelling een dergelijke keuring op zich moet nemen.

Het kamerlid is verder voorstander van het invoeren van een geweldchip. Zo'n chip kan de ontvangst van programma's met geweld blokkeren. Volgens haar hebben experimenten in de Verenigde Staten laten zien dat zo'n chip goed werkt. Bij onderzoek van de Universiteit van Twente bleek driekwart van de ondervraagden voorstander van een geweldchip. Uit een enqute die in opdracht van de KRO door de Dienst Kijk- en Luisteronderzoek werd uitgevoerd blijkt dat 44 procent van de Nederlanders voorstander is van het invoeren van deze geweldchip.

Deze week praat de Tweede Kamer over geweld op televisie.

NRC Webpagina's
29 MEI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)