` Inhoud Korte berichten
U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Koerden eisen actie tegen Turks offensief
GENEVE, 22 MEI. Ongeveer 200 Koerdische demonstranten zijn vanochtend met geweld doorgedrongen in het Palais des Nations, het Europese hoofdkwartier van de Verenigde Naties, in Genève. De Koerden, die een deel van het gebouw hebben bezet, eisen internationale actie tegen het Turkse offensief tegen de separatistische (Turks-)Koerdische Arbeiderspartij (PKK) in Noord-Irak. Voor het gebouw van het Europees Parlement in Brussel demonstreerden vanochtend eveneens militante Koerden. Het Westen heeft tot dusverre lauw gereageerd op de vorige week begonnen Turkse operatie, waarbij volgens Ankara tot dusverre ruim 1.100 strijders van de PKK zijn gedood.

Verdachten brand lid PKK
ROTTERDAM, 22 MEI. Ten minste twee van de vijf verdachten van de branden in de Haagse Schilderswijk zijn actief lid van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. Een van hen verbleef enige tijd in Duitsland, waar hij deelnam aan activiteiten van de jeugdbeweging van de PKK. Dit blijkt uit het dossier dat in de afgelopen weken door het rechercheteam van de politie Haaglanden is samengesteld, zo hebben diverse bronnen bevestigd. Bij het strafrechtelijk onderzoek is ook informatie van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) gebruikt. Bij de aanslag op 26 maart kwamen de moeder uit het Koerdische gezin Kösedag en vijf van de tien kinderen om het leven. Eerder die avond werden ook brandbommen gegooid naar een Turks koffiehuis en een cultureel centrum.

Coalitie bereikt compromis over stadsprovincies
DEN HAAG, 22 MEI. De regeringsfracties PvdA, VVD en D66 hebben gisteren overeenstemming bereikt over de stadsprovincies. De stedelijke regio's Rotterdam en Eindhoven worden stadsprovincies, de regio's Den Haag (Haaglanden) en Twente niet. Over Amsterdam wordt nog geen besluit genomen omdat er in die regio nauwelijks interesse bestaat voor de stadsprovincie.

Jeltsin ontslaat minister van Defensie
MOSKOU, 22 MEI. President Boris Jeltsin van Rusland heeft vandaag minister van Defensie Igor Rodionov en de chef van de generale staf, generaal Viktor Samsonov, ontslagen. Dat heeft de secretaris van de Defensieraad vanmiddag bekendgemaakt. Generaal Igor Sergejev - verantwoordelijk voor de strategische kernraketten - is tot minister ad interim benoemd. Bij de opening van een zitting van de Defensieraad uitte Jeltsin vandaag scherpe kritiek op Rodionov. Hij zei ,,niet alleen ontevreden maar zelfs verontwaardigd'' te zijn over het uitblijven van hervormingen binnen de strijdkrachten en over de staat van het leger, waarin ,,de generaals dikker worden en de soldaten dunner''.

Belasting voor AOW omhoog
AMSTERDAM, 22 MEI. Om de financiering van het ouderdomspensioen AOW te verbeteren overweegt het kabinet de eerste schijf in de inkomstenbelasting automatisch aan te passen aan de ontwikkeling van de lonen. Dat heeft staatssecretaris De Grave (Sociale Zaken) vanmorgen gezegd in Amsterdam bij de viering van het 40-jarig bestaan van de AOW.

Nederlander krijgt hoge EU-functie
BRUSSEL, 22 MEI. De Nederlander Carlo Trojan wordt met ingang van augustus benoemd tot secretaris-generaal van de Europese Commissie, de hoogste ambtelijke functie bij het dagelijks bestuur van de Europese Unie. De 55-jarige Trojan krijgt daarmee de leiding van het gehele ambtelijke apparaat van de Europese Commissie, met 27 directoraten-generaal en 14 toegevoegde diensten.

PTT Telecom: 1.100 banen weg
ROTTERDAM, 22 MEI. PTT Telecom schrapt 1.100 banen in het kader van een reorganisatie die eind vorig jaar is aangekondigd. De banen verdwijnen bij de afdeling die het telecomnetwerk exploiteert en beheert (400) en de afdeling die netwerken aanlegt (700).

VPRO-omroeper Cor Galis dood
ROTTERDAM, 22 MEI. Cor Galis, de man die gedurende meer dan twintig jaar de VPRO-radio een eigen, onvervreemdbare stem gaf, is dinsdag op 86-jarige leeftijd overleden. Hij was al enige tijd ziek. Omroeper Galis was bekend door zijn pregnante stemgeluid en de - meestal door anderen geschreven - teksten.

'Piramidespelen aflopende zaak'
DEN HAAG, 22 MEI. De Vereniging Tegen Piramidespelen constateert dat piramidespelen in Nederland nu een snel aflopende zaak zijn. De vereniging heeft de afgelopen maand vrijwel geen meldingen meer ontvangen van deelnemers aan piramidespelen die hun inleggeld hebben verloren.

Sterke daling van werkloosheid
DEN HAAG, 22 MEI. Met een daling tot 387.000 heeft het aantal werklozen in Nederland het laagste niveau bereikt in vier jaar. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanmorgen bekendgemaakt. De geregistreerde werkloosheid daalt met ongeveer 10.000 per maand.

NRC Webpagina's
22 MEI 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)