U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    O P I N I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

H O O F D A R T I K E L :
Verlegenheidsoplossing


ALLE DENKBARE VARIANTEN leken nu wel aan bod te zijn geweest in het voortdurende geharrewar over de reorganisatie van het binnenlands bestuur. De Tweede Kamer is er deze week toch in geslaagd een nieuwe te vinden. Behalve Rotterdam krijgt voorlopig alleen Eindhoven een stadsprovincie. Nadat eerder Utrecht en Twente al waren afgevallen, moet nu ook Den Haag het stellen met grenscorrecties. Een stadsprovincie Amsterdam blijft onbeslist.

Wat was het probleem ook al weer? Een groeiend aantal stedelijke knooppunten heeft zich ontwikkeld tot bestuurlijke knelpunten. De sociaal-economische ontwikkelingspatronen storen zich niet aan de scheiding tussen centrumstad en randgemeenten. Vandaar dat Nederland nu al vijftig jaar in de weer is met allerlei vormen van intergemeentelijke samenwerking en regionalisering. Maar deze bleken niet opgewassen tegen de grootstedelijke problemen. Ze hebben bovendien een belangrijk democratisch tekort: directe controle door de kiezer ontbreekt.

Er is kortom een nieuwe, volwassen bestuursvorm nodig voor de stedelijke knooppunten. Deze is eerst gezocht in de gewestvorming, toen in deling van de provincies en ten slotte in een beperkt aantal kaderwetgebieden c.q. stadsprovincies. Steeds bleken de bestaande bestuurlijke bastions de sterkste. Ook nu weer. In hun eentje zijn gedurfde constructies als de stadsprovincies Rotterdam en Eindhoven extra kwetsbaar, zo heeft de ervaring met het gesneefde Openbaar Lichaam Rijnmond wel geleerd.

DE VERLEGENHEIDSOPLOSSING die de Kamer nu heeft gekozen is ook weinig bevorderlijk voor een belangrijk nevendoel van de territoriale reorganisatie: sanering van de lappendeken van speciale regiobesturen die er is gegroeid. Van politie tot arbeidsbemiddeling en jeugdzorg is de band met het algemene, democratisch gecontroleerde bestuur losser gemaakt. De combinatie van twee stadsprovincies plus wat gemeentelijke herindeling rond de grote steden is volstrekt onvoldoende om deze band weer naar behoren aan te halen.

NRC Webpagina's
22 MEI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)